3 MITI O SKOKIH S PADALOM, KI BI JIH BILO NAJBOLJE KAR POZABITI

Nekaterim ljudem – posebno tistim, ki imajo močan strah pred višino – se skok s padalom v tandemu sliši kot precej strašljiv podvig. Konec koncev je normalna višina za skok s padalom 4000m nad terenom ali višje, kar padalcu omogoči, da lahko prosto pada okrog 60 sekund, med tem pa opazuje kako se tla pod nami kar hitro približujejo.

A kljub temu, da mogoče zveni kot nekoliko nevaren hobi, pa naj povem, da je padalstvo pravzaprav eden najvarnejših ekstremnih športov na svetu. Zato ne dovolite, da vas laične čenče odvrnejo od tega adrenalina polnega podviga. Spodaj pa bom opisal 3 najpogostejše »mite« ki krožijo o padalstvu, pa v resnici sploh niso resnični.

 

Skok s padalom je nevaren

Kakor sem že zgoraj omenil, skoki s padalom pravzaprav niso tako nevarni kot mogoče zvenijo. Vsa oprema, ki je namenjena skokom s padali je namreč izredno močno regulirana, večkrat pregledana in dodobra testirana pred prodajo končnemu uporabniku ravno zato, da je lahko ta šport tako varen kot je le mogoče. Prav tako, pa na vašem prvem skoku v vašem življenju ne boste imeli svoje opreme in se kar sami zapodili skozi vrata aviona. V praksi velika večina ljudi za svoj prvi skok s padalom izbere tandemski skok. To pomeni, da ste pravzaprav pripeti na izkušenega padalca preko posebnega sistema vezi, ki to omogoča. Takšen način dovoli izkušenemu inštruktorju, da v celoti nadzira situacijo ves čas letenja, ter da lahko vpliva na vaša dejanja/položaj telesa, ter na ta način poskrbi, da je tandemski skok popolnoma varen, ter poln užitka.

Skok s padalom - odskok z letala

 

Skok s padalom je boleč

Nekateri ljudje mislijo, da so skoki s padalom lahko boleči. Predstavljajo si, da je odpiranje padala izredno nasilno, saj se hitrost padanja v tej fazi zmanjša z 200km/h na okrog 30km/h, mislijo, da so pristanki neprijetni tudi, ko so izvedeni perfektno, hkrati pa se bojijo, da bi jih kakšen piš vetra lahko med pristankom preusmeril v kakšno drevo ali drugo oviro.

Vse te domneve so v določeni meri napačne. Če razložim najprej fazo odpiranja padala. Moderna padala so namreč oblikovana na način, ki jim omogoča čim bolj postopno odpiranje. To pravzaprav pomeni, da ko inštruktor potegne ročko za odpiranje padala, se to nad njim ne pojavi v 0.1s v polno leteči obliki, saj bi to v resnici lahko bilo boleče. Moderna oblika padala povzroči, da se padalo odpira po stopnjah, zaradi česar samo odpiranje padala traja nekje od 3 pa tja do okrog 6 sekund. Zaradi tega se hitrost padanja postopoma zmanjšuje, kar prepreči pojav velikih sil na naše telo. Prav tako tudi pristanki niso čisto nič boleči v kolikor so izvedeni pazljivo, saj nam današnja tehnologija padala omogoča, da s padalom tik pred oziroma med pristankom zaviramo – s tem zmanjšujemo tako horizontalno kot tudi vertikalno hitrost letenja, kar nam omogoči izredno mehak pristanek. In navsezadnje pristanki na drevesa ali v kakršnekoli druge ovire niso ravno pogosti, saj se za skoke s padalom uporabljajo letališke površine, ki so navadno le velike zelenice, brez kakršnihkoli ovir.

Skok s padalom v tandemu - zadnja faza: pristanek

 

Med skokom s padalom ni mogoče dihati ali govoriti

Prvi del tega mita ne bi mogel biti dlje od resnice. Skok s padalom se navadno izvede z višine okrog 4000m (pri nas celo 4300m nad terenom) nad tlemi. Kljub temu da to mogoče zveni kot ogromna višina, pa je na takšni višini še vedno mogoče čisto normalno dihati, saj je tu vsebnost kisika v zraku še vedno dovolj visoka, da lahko človek čisto normalno funkcionira.

Drugi del tega mita pa je pravzaprav precej resničen. A kljub temu ne gre za to, da ne bi bilo fizično mogoče govoriti. Govor sam namreč ni problem. Težava je v tem, da pri hitrosti 200km/h v prostem padu veter okrog naših ušes povzroča toliko hrupa, da čisto onemogoči komunikacijo med dvema osebama, neglede na to kako blizu sta drug drugemu. Zato padalci v zraku med seboj navadno komunicirajo s pomočjo ročnih gest ali znakov.

 

Vaš prvi skok s padalom v tandemu je lahko strašljiv podvig. Na drugi strani, pa je lahko zelo posebna in izjemna izkušnja, popolnoma neprimerljiva s čimerkoli v življenju. Zato vam polagam na srce, da poskušate odmisliti vse zgoraj omenjene mite, ko boste naslednjič razmišljali o tem, ali bi mogoče skočili s padalom v tandemu. Sedaj namreč veste, da niso resnični, kar vam lahko doda še tisti zadnji kanček poguma, ki je potreben da rezervirate svoj termin in se odpravite nebesni dogodivščini naproti.