5 POZITIVNIH VPLIVOV SKOKA S PADALOM V TANDEMU

Fizični pozitivni vplivi tekmovalnega športa kakršen je tenis, nogomet, golf ter ekstremnih športov, kakršno je padalstvo, so vsem bolj kot ne poznani. Kakršnakoli fizična aktivnost, naj si bo to tekmovalni šport ali ekstremni šport, povzroča izboljšanje krvno-žilnega sistema, povečuje fizično moč in vzdržljivost ter pozitivno vpliva na koordinacijo. Na primer: 70kg težek posameznik med skokom s padalom porabi približno 230 kalorij na uro. Kakorkoli že, pa večini niso tako splošno poznane umske in čustvene koristi ekstremnih športov. Tukaj bom pisal o naslednjih petih umskih in čustvenih koristih, ki so lahko posledica udejstvovanja v ekstremnih športih, kakršen je skok s padalom.

Ekstremni športi, med katere spada tudi skok s padalom, nudijo nove priložnosti za učenje.

Kot pri večini športov, lahko le redki trdijo, da so eksperti znotraj svojega ekstremnega športa. Ko se človek loti ekstremnega športa, kakršen je skakanje s padalom, se lahko nauči nekaj novega praktično vsakič, ko se udeleži skoka s padalom. Za udeležence, ki športa ne poznajo in jih zanima, kako skok s padalom sploh izgleda, je na potnika fizično privezan inštruktor. Takrat govorimo o skoku s padalom v tandemu. Za nekoliko izkušenejše posameznike, pa se priložnosti za učenje ponujajo predvsem na obnovitvenih tečajih, ali pa celo v vsakdanjem življenju na letališču, ko posameznik z ostalimi padalci izmenjuje izkušnje in znanje skozi preprost pogovor o skokih s padalom.

Ekipa pred vkrcavanjem - na skok s padalom

 

Skoki s padalom in ekstremni športi nasploh, pomagajo pri obvladovanju strahu.

Soočanje z nevarnostjo in navdušenjem, kot se to zgodi pri skoku s padalom, dokazano pozitivno vpliva na posameznikovo sposobnost soočanja, nadzorovanja in premagovanja strahu. Soočenje z izjemno razburljivo situacijo kot je prosti pad, posameznika nauči, kako ostati zbran in sproščen (vsaj do določene mere), namesto da bi se predal paniki. Ko je omenjene razburljive situacije konec, pa nam zmagoslavni občutek, da smo strah premagali, nudi novo mero poguma, s katero se bomo naslednjič s tem istim strahom soočili še nekoliko lažje. In kar je najpomembneje, pokaže nam, da smo sposobni premagati še marsikateri drugi strah ali neprijetno situacijo, kar nam še bolj dvigne samozavest.

Tandemski skok s padalom - premagovanje strahu pred višino

 

Ekstremni športi, med njimi tudi padalstvo, dvigujejo samozavest.

Neskladno s popularnim prepričanjem, mnogi redni udeleženci ekstremnih športov pravijo, da tega pravzaprav ne počnejo samo zaradi navala adrenalina, ki se ob tem pojavi. Da ne bo pomote, občutek prostega pada, preden se padalo odpre je skorajda nadnaraven, a kljub temu to ni edini razlog, za ukvarjanje z ekstremnim športom. Večini gre namreč poleg tega, za doseganje zastavljenih ciljev. Gre za to, da si postavimo težko dosegljiv cilj in nato trdo delamo na tem, da razvijemo potrebna znanja in fizične sposobnosti za dosego omenjenega cilja. Na koncu poti, ko cilj izpolnemo, pa sledi občutek zadovoljstva ob uspehu, ki je zelo primerljiv občutku navala adrenalina med samo aktivnostjo skoka s padalom. Doseganje zahtevnega cilja ni le užitek, pač pa posamezniku pomaga pridobiti samozavest pri nadzorovanju tveganj, ter doseganju zastavljenih ciljev tudi na drugih področjih življenja.

 

Skoki spadalom in drugi ekstremni športi pomaga posameznikom najti »svoje mesto« v svetu.

Glede na eno izmed študij, udeleženci v ekstremnih športih, kakršen je skok s padalom razvijejo ponižnosti. Ta se pojavi zaradi izkušenj, ki jih imajo znotraj športa. Prosti pad človeku namreč zelo nazorno pokaže, da obstajajo sile – za primer naj izpostavim silo gravitacije - katerih ne moremo ne kontrolirati niti upravljati, pokaže pa tudi, da bolj kot se proti takim silam borimo, slabše je. Na drugi strani pa…bolj kot se jim prepustimo, večji je užitek.

Padalska šola - AFF

 

Ekstremni športi, med njimi tudi skoki s padalom, lahko povzročijo boljšo voljo in počutje.

Kljub temu, da večina udeležencev ekstremnih športov ne išče izključno navala adrenalina, pa ima le-ta kljub vsemu svoje pozitivne učinke. Soočenje s situacijo, kot je skok s padalom, lahko po koncu aktivnosti zelo pozitivno vpliva na počutje posameznika, saj se ob skoku z letala v krvni obtok sprosti adrenalin, kar je pa še pomembneje, v možgane pride dopamin in endorfini. Endorfini so namreč nevrotransmiterji, ki zmanjšujejo občutke povezane z bolečino, hkrati pa ustvarjajo občutek evforije. Ta isti hormon se prav tako sprošča ob intenzivni vadbi, zato gremo pogosto z nekega treninga izmučeni, a hkrati zelo zadovoljni. Dopamin pa je nevrotransmiter, ki možganom pomaga zapomniti si situacije ter nagrade, ki določeni situaciji sledijo. Če sestavimo oboje skupaj torej: Endorfini povzročijo izjemne občutke, dopamin pa poskrbi, da možgani tega ne morejo pozabiti. Gre za cikel, ki ga padalci želimo ponavljati v nedogled.

 

Če bi želeli zgoraj opisane stvari še nekoliko bolje razumeti pa se nam pridružite pri tandemskem skoku s padalom ali v padalski šoli in zadevo izkusite na lastni koži. Ne bo vam žal ;)