JE PRVI STIK S PADALSTVOM NUJNO SKOK S PADALOM V TANDEMU?

Za mnoge izmed naših obiskovalcev je skok s padalom ena od stvari, ki jih želijo prečrtati s svojega »bucket list-a«. Gre za doživetja, ki se jih udeležimo, da bi izpolnili svoje dolgoletne sanje, ali pa le zato, da lahko naredimo kljukico, da smo opravili določene aktivnosti, ki smo jih nameravali, morda prekosili sami sebe.

Najpopularnejša in najenostavnejša opcija je seveda skok s padalom v tandemu. A kaj takšen skok sploh vključuje? In ali je to edini način, da lahko človek prvič v življenju skoči z delujočega letala? Spodaj boste našli odgovore na obe vprašanji.

Skok s padalom v tandemu z višine 4000m in več

 

KAJ SPLOH JE SKOK S PADALOM V TANDEMU?

Preden začnem razlagati o tem, kaj posameznik potrebuje, oziroma kaj se zanj priporoča pri prvem skoku s padalom, pa najprej razčistimo kaj tandemski skok sploh je. Neglede na to ali gre za vašo prvo izkušnjo, ali to počnete že x-tič, bo proces takšnega skoka vedno približno enak. Varno boste pripeti na svojega izkušenega tandem inštruktorja (od tod tudi izvira ime »tandem« saj gre za dvojico pod istim padalom), ki bo poskrbel, da bo skok s padalom potekal točno tako kot mora.

Nirvana ob skoku s padalom v tandemu

Pred skokom vam bo pojasnil približno kaj lahko pričakujete med samim skokom v tandemu. Razložil vam bo recimo, da bosta prosto padala nekje od 50 do 60s, in nato s padalom letela proti doskočišču še naslednje 3 do 7 minut. Prav tako vam bo predstavil osnovni položaj telesa za lepši let v prostem padu, zato da bo le-ta karseda udoben in prijeten. Kljub temu, pa ne boste potrebovali dolgega usposabljanja, kakršnega opravijo tisti, ki želijo samostojno skakati s padalom. Tako boste najlažje v celoti uživali v doživetju, brez da bi se obremenjevali s čisto vsem, kar skok s padalom zahteva od posameznika, ki skače sam.

Tandemski skok - vožnja padala

 

ALI MORAM NUJNO NA TANDEMSKI SKOK S PADALOM, ČE BO TO MOJA PRVA IZKUŠNJA S PADALSTVOM?

Kljub temu da je tandemski skok s padalom navadno očitna izbira za tiste, ki se s padalstvom srečajo prvič, pa to ni nujno njihova edina možnost. Večina padalskih centrov svojim strankam omogočamo, da preskočijo tandemski skok s padalom in se namesto tega udeležijo »solo« doživetja in se vključijo v tečaj padalstva oz. padalsko šolo. Mi temu pravimo AFF (accelerated freefall) – gre za metodo šolanja posameznikov, da postanejo samostojni padalci. Takšen način je najbolj primeren za tiste, ki si želijo pridobiti padalsko licenco, ali pa želijo le prevzeti nekoliko več odgovornosti in občutiti kako je biti padalec v celoti.

Tečaj padalstva po metodi AFF

Torej, če posameznik želi »preskočiti« skok s padalom v tandemu in želi namesto tega skočiti s padalom čisto sam, bo pred tem veliko bolj podroben trening oziroma usposabljanje. Tandemski skok s padalom je namreč mogoče opraviti v dobri uri, kar pa še zdaleč ne velja za prvi samostojen skok s padalom. Da se prepričamo, da je posameznik varen, samozavesten in dovolj usposobljen za skok s padalom, mora opraviti tečaj ter osvojiti nabor znanj, ki so ključna, da lahko sploh skoči v spremstvu inštruktorjev.

Padalska šola oz. padalski tečaj

Da ne bo pomote – znanja, ki so potrebna za samostojen skok s padalom niso nič pretirano kompleksnega, a so kljub temu v kombinaciji s stresom, ki ga prvi samostojen skok povzroči, lahko precejšen zalogaj za marsikoga. Prav zato so tandemski skoki s padalom veliko privlačnejši za večino, ki se s padalstvom srečujejo prvič.  Kljub temu, da ni nujno, ni slaba »odskočna deska« (smeh) za nadaljnje skoke, prav tako pa nudi občutek zadovoljstva, brez da bi investirali veliko časa in truda za opravljanje tečaja.

A neglede na to katero opcijo izberete, bomo tukaj, da vam omogočimo, da zadovoljite svojo željo po avanturi na najbolj varen možen način.

Če želite izvedeti več o skoku s padalom v tandemu ali o padalskem tečaju ne odlašajte, in nas čimprej kontaktirajte!

Skok s padalom