ALI SE V PROSTEM PADU SPLOH DA DIHATI?

V okviru podjetja Prostipad.si pravzaprav zelo pogosto dobimo mnogo vprašanj o tem, kakšen je občutek v prostem padu med skokom s padalom in eno najpogostejših vprašanj na sploh, ki jih slišimo je: »Ali je sploh mogoče dihati pri hitrosti 200km/h?« Za vas imamo dobro novico! Tekom celotnega skoka s padalom boste lahko popolnoma normalno dihali. Spodaj pa bom opisal nekaj »nasvetov« oziroma razložil nekaj stvari, ki vam bodo pomagale razumeti zakaj najpogosteje prejmemo ravno to zgoraj opisano vprašanje.

Skok s padalom v tandemu - odskok z letala

 

1. PRVI SKOK S PADALOM JE STRAŠLJIV

Če ste pred svojim prvim skokom s padalom v tandemu nekoliko nervozni, je to nekaj čisto normalnega. Skok s padalom iz delujočega letala je pravzaprav nekoliko strašljivo »opravilo«, še posebej ko se tega lotimo prvič v življenju. In kljub temu, da se naši možgani zavedajo, da se padalski skoki varno opravljajo in so praktično brez tveganja, pa vas bodo instinkti poskušali prepričati v nasprotno. Ljudje smo namreč v osnovi narejeni, da hodimo po tleh, mogoče, da občasno splezamo na kakšen hrib ali drevo – nismo pa narejeni da letimo, ali prosto padamo proti tlom z 200km/h hitrosti celo minuto, ter se zanašamo na to, da nas bo rešila nekoliko večja krpa blaga pritrjena z nekaj vrvicami na naš nahrbtnik. V zgodnjih časih padalstva, ko so ljudje šele odkrivali načine kako varno »pasti z neba«, pravzaprav nihče še ni točno vedel, kako se zadeve lotiti, ter kaj se bo zgodilo pri takšnih hitrostih. A z nekaj vaje, ter ogromno novimi, močnejšimi materiali za našo opremo, smo kaj kmalu ugotovili, da se ljudje prostemu padu zelo dobro in hitro prilagodimo in zato lahko skačemo s padalom znova in znova in znova.

 

2. KISIK MED SKOKOM S PADALOM

Vsebnost kisika v zraku se z višino postopoma zmanjšuje. V mislih že lahko vidite prizore s komercialnih letov, ko stevardese razlagajo, kako je potrebno uporabiti kisikovo masko, ali pa mogoče vidite hribolazce, ki na najvišje vrhove nosijo steklenice z zrakom, da si olajšajo pot, oziroma izboljšajo možnosti za uspeh pri zadnjem delu vzpona. A ne skrbite. Skok s padalom se namreč začne na višini 4300m nad tlemi. To ni niti polovica višine od tiste, kjer letijo potniška letala, in je še vedno pod mejo, na kateri bi bila potrebna oskrba z dodatnim kisikom. Tandemski skok s takšne višine pa vam bo še vseeno nudil okrog minuto prostega pada in nato še nekaj minut pod odprtim padalom. In kljub temu, da bo zrak na višini odskoka okrog 40% redkejši kakor na tleh, to še vedno ni dovolj, da bi kakorkoli vplivalo na vas in vaše počutje. Konec koncev pa…tam ne bomo prav dolgo, saj gremo dol...peš!

 

3. TEMPERATURNE SMPREMEMBE MED SKOKOM S PADALOM

Poleg tega, da se zrak z višino postopoma redči, pa se tudi temperatura zraka z višino nekoliko niža. Vsakih 500m temperatura namreč pade za kakšno stopinjo Celzija – zaradi česar je tudi poleti, ko je načeloma vroče lahko na višini 4300m kar nekoliko sveže. A kljub temu to ni nič zaskrbljujočega. Pri Prostipad.si s padali skačemo praktično vsak dan, ves dan, tekom celotne padalske sezone (mar.-nov.), s pomočjo izkušenj pa vam bomo znali dobro svetovati glede tega kaj in koliko morate biti oblečeni za skok s padalom. Kajti nekatere dni so za skok z letala potrebne le kratke hlače in kratki rokavi, včasih pa je potrebno nekaj plasti oblačil in celo rokavice.

Zabavni pristanek ob samostojnem skoku s padalom

 

Vse opisane stvari se navadno seštevajo in lahko v končni fazi prispevajo k tako imenovani senzorični preobremenitvi. Normalno je, da človek pričakuje, da bo skok s padalom v tandemu doživetje, ki ni primerljivo ničemur drugemu – a kljub temu bodo vaši možgani sposobni popolnoma normalno funkcionirati tekom celotne avanture. Fiziološko pa vam čisto nič kar se v zraku dogaja ne bo oteževalo ali celo onemogočalo dihanja – razen tistega izjemnega občutka ob padcu z letala v praznino modrega neba, ko boste mogoče dobili občutek da vam je za trenutek ali dva vzelo sapo. Možno je, da boste nekoliko nervozni ko se nam pridružite na letališču ter med vožnjo z letalom na višino. A v trenutku ko odskočimo in zapustimo letalo ves strah preprosto izgine v trenutku in edini občutek, ki takrat ostane je izjemni občutek svobode in navdušenja nad celotnim doživetjem skoka s padalom!