KAJ JE TANDEMSKI SKOK?

Tisti, ki ste novi v padalstvu, imate verjetno kar nekaj vprašanj glede vašega prvega skoka. Mogoče ste že slišali za izraz »tandemski skok,« a niste popolnoma prepričani, kaj to pomeni. Ali pa vam je izraz čisto tuj in ste le radovedni, kako bi zgledal vaš prvi skok: ali lahko prvič skočim sam? Kako se pripravim? Kako varno je sploh padalstvo?

Dajmo se naučiti malo o tandemskih skokih s padalom in raziskati, zakaj je za začetnike tandemski skok najboljši način učenja o padalstvu.

 

KAJ JE TANDEMSKO PADALSTVO?

To je vrsta padalstva, ko dva človeka skočita z letala in sta med spustom in vse do pristanka pripeta drug na drugega. Potnik je s hrbtom pripet pred inštruktorjem tako, da sta oba obrnjena v isto smer (z obrazom proti tlom).

Skok s padalom v tandemu - odskok

Pri tem pa je pomembno, da se zavedate...

 

TANDEMSKEGA SKOKA S PADALOM NE MOREŠ OPRAVITI KAR S KOMERKOLI

Mogoče sanjaš o tem, kako noro bi bilo, če bi skočil s padalom s svojim najboljšim prijateljem, ampak to ne deluje tako. Tandemske skoke izvajata licencirani inštruktor in učenec, nikoli 2 novinca!

Tvoj tandemski partner bo profesionalen padalec, ki je opravil temeljit in naporen trening, ki zajema vsaj 500 skokov (pred opravljanjem licence za inštruktorja tandemskih skokov s padalom) ali vsaj 3 ure prostega pada.

 

KAKŠNE SO PRIPRAVE NA TANDEMSKI SKOK?

Ker boš skočil z licenciranim inštruktorjem tandemskih skokov, ki bo med samim skokom opravil večino dela, se moraš pred skokom udeležiti le »šole,« kjer se spoznaš z opremo in celotnim postopkom od vzleta do pristanka. To se lahko opravi kar na licu mesta na dan skoka. Inštruktor te poduči o potrebnih pozah, v različnih fazah tvojega skoka s padalom, medtem ko te obleče v sistem in že si pripravljen na skok.

Tandemski skok nad PortorožemALI JE TANDEMSKI SKOK S PADALOM BOLJ VAREN OD SAMOSTOJNEGA?

Za začetnike je tandemski skok s padalom seveda bolj primeren od samostojnega skoka z letala. Nobeno padalsko društvo oz. šola ne bo odobrilo samostojnega skoka, tudi če imaš za seboj kar nekaj tandemskih skokov s padalom. Udeležiti se moraš tečaja, kjer spoznaš vso teorijo in nato šolanje z inštruktorji dokler nisi pripravljen na samostojni skok z letala.

 

ALI LAHKO MOJI PRIJATELJI SKOČIJO HKRATI?

Seveda lahko deliš izkušnjo s svojimi prijatelji. Vsi skupaj se lahko vozite z letalom, ampak ko je čas za skok, si privezan na svojega inštruktorja. Prav tako zaradi varnostnih razlogov ni dovoljeno, da hkrati skočita dva tandema, ampak tandemski par odskoči v varnostnem razmaku 10-15 sekund. Če skočiš prvi,  lahko opazuješ pristanek svojega prijatelja oz. v primeru da letalo zapustiš zadnji, lahko spremljaš odskoke svojih prijateljev.

 

VSE, KAR MORAŠ VEDETI O TANDEMSKEM SKOKU

Če si zainteresiran za tandemski skos, si lahko ves potek skoka ogledaš pod zavihkom TANDEM.