KAJ OBLEČI ZA TANDEMSKI SKOK S PADALOM?

Verjeli ali ne, kaj oblečete za vaš skok s padalom z letala JE pomembno. Med skokom si ne želite izgubiti svoje obutve, ali manj uživati, ker vas tiščijo kavbojke in pas, ki ste jih oblekli za skok.

Tukaj je par nasvetov, kaj obleči za maksimalno udobno in varno izkušnjo tandemskega skoka s padalom.

 

1. OBLECITE KOMBINEZON, KI SO VAM GA DODELILI ZA VAŠ TANDEMSKI SKOK S PADALOM

Za skok s padalom prejmete naš kombinezon. Le ta prekrije vaša oblačila, zaščiti vas in oblačila pred vetrom, ki med prostim padanjem piha s hitrostjo cca. 200 kilometrov na uro in poskrbi, da vaše telo ostane pokrito (da se majica ne dvigne, ali srajca ne razpne) in vas ne prepiha. Poleg tega zaščiti vaša oblačila tudi ob pristanku s padalom, saj tandemski pari pristajajo na rit, kar pomeni, da prepreči, da bi se vaša oblačila umazala. Poleg zaščite pa imajo naši kombinezoni za tandemski skok še eno pomembno lastnost – na kolenih imajo prišite ročke, ki jih primete pred pristankom in si z njimi pomagate dvigniti noge, za varen pristanek na rit in s tem občutno zmanjšate možnost poškodb (pristanke je najnevarnejši del skoka s padalom - če ste prepričani, da boste ob pristanku lahko dvignili noge dovolj visoko, za varen pristanek na rit, ste pripravljeni za tandemski skok 😉 )

Pripravljeni na skok s pdalom

 

2. ZA UDOBEN SKOK S PADALOM, SE MORATE V SVOJIH OBLAČILIH UDOBNO/SVOBODNO GIBATI

Skok s padalom ni pasiven. Med tandemskim skokom bo kar nekaj premikanja in upogibanja, zato je pomembno, da ste oblečeni udobno, sposobni prijeti noge, svobodno premikati roke. Najbolje je, da nosite lahka/športna poletna oblačila, ki vas pod našim kombinezonom ne bodo tiščala.

(Zanimivost: vem, da se to sliši povsem samoumevno, pa kljub temu včasih pride stranka v obleki/krilu, ali pa v ozki srajci (ki ji je zaradi potrebe po gibljivosti odpadel kakšen gumb, ali dva).)

 

3. ZA VAREN PRISTANEK PO TANDEMSKEM SKOKU JE NAJBOLJ PRIMERNA ŠPOTRNA/LAHKA OBUTEV, KI JO LAHKO ZAVEŽEMO.

Ne želimo si, da bi obutev deževala z neba, zato je pomembno, da se obutev čvrsto pritrdi na nogo.

Najbolj priporočljivi so lahki poletni čevlji ali superge. Odsvetujemo odprte čevlje/sandale in tudi težko pohodniško obutev, ki ne doprinese k varnejšemu pristanku, ampak ga kvečjemu oteži, saj zaradi svoje teže in robustnosti oteži dvig nog.

 

4. PRED SKOKOM S PADALOM SNEMITE URE, VELIK NAKIT, PAS, IZPRAZNITE ŽEPE,..

Poskrbite, da bo tandemski skok kar se da udoben in predvsem brez motečih dejavnikov, kot so ključi, ki vas tiščijo v žepu, ali stran, da vam bo med prostim padanjem z roke odneslo uro, najljubši nakit, da se bo vaša verižica kam zapela,…

 

5. ČE IMATE DOLGE LASE, VAM ZA SKOK S PADALOM PRIPOROČAMO, DA SI JIH SPNETE

Zakaj? Razlogov je več: Najpomembnejši varnost - da bo imel tandem inštruktor dober pregled nad tem, ali je vse zapeto tako kot je treba in ga pri tem ne bodo ovirali tvoji gosti spuščeni lasje. Drugi in tretji sta zagotovo udobje – da te med pripravo in med samim skokom s padalom ne bomo cukali za lase in da ti hitrost prostega padanja (200km/h), ne bi priredila frizure, ki bi od tebe zahtevala več urno razčesavanje las (ja, slaba minuta prostega pada naredi točno to).

Mi priporočamo rep ali figo, v primeru daljših las pa mogoče kito – te napotke vam vedno pred pripravo na skok s padalom dajo tudi punce na manifestu, če potrebujete pomoč s frizuro, pa poskrbimo tudi za to 😉.