KAKO HITRO PADAJO PADALCI?

Med pripravami na vaš prvi skok s padalom v tandemu vas bo zagotovo doletel podatek, da padaš s hitrostjo kar 200 km/h, kar je podobno hitro kot dirkalni avto. OH, TA ADRENALIN! To se sliši noro, ampak v resnici te hitrosti ne boste zares občutili, niti ne boste razmišljali o tem.

Skok s padalom v tandemu vs. Samostojni skok s padalom

Ker sta pri skoku s padalom v tandemskem paru 2 osebi in samo ena površina telesa, bi zaradi tega praviloma morali padali proti zemlji veliko hitreje od solo padalcev, s hitrostjo 300 km/h ali celo več.

Da pa temu ni tako, imajo poseben sistem – stabilizacijsko padalce, ki jih med prostim padanjem upočasnjuje do te mere, da letijo s hitrostjo približno 200 km/h, ki je primerljiva s hitrostjo padanja samostojnega padalca na trebuhu in omogoča varno in predvsem udobno odprtje padala. Pri skoku s padalom v tandemu, tako inštruktor kmalu po odskoku, aktivira stabilizacijsko padalce, ki leti nad tandemskim parom in upočasnjuje njuno padanje prosti zemlji, nato pa nam služi še za odpiranje glavnega padala.

Tandemski skok s padalom

Skok s padalom - Pozicija telesa je ključna

Kako zrak deluje na telo vertikalno je podobno kot horizontalno na tleh, zato vam lahko na lažji način predstavimo osnovni koncept. Predstavljajte si, da stojite na vrhu hriba na zelo vetroven dan, in da morate močno pritiskati na veter, da lahko hodite naprej. To je podobno kot v tandemu med prostim padom, saj prav tako s sprednjim delom telesa pritiskate na zrak. Zaradi površine telesa je zračni upor večji, kar posledično upočasni padanje, zato je padanje s trebuhom proti zemlji počasno.

Skok s padalom - potovanje v prostem padu

Obstaja pa tudi hitrejši način padanja, in sicer v stoji ali z glavo navzdol. Ponavadi tako padajo solo padalci, vendar morajo na določeni višini padanje upočasniti, da lahko varno odprejo padalo. V nasprotnem primeru lahko pride do prehitrega odpiranja glavnega padala (zaradi previsokih hitrosti) in posledično telesnih poškodb in poškodb opreme. Zaradi tega skok v tandemu nikoli ni vertikalen in vedno se uporablja stabilizacijsko padalce, ki služi kot zaviralec hitrosti in pa zadržuje tandemski par, da leti le s trebuhom navzdol in ne v kakršni koli drugi pozi.

Hitrost padanja med padalskim skokom

Do trenutka, ko dejansko občutiš hitrost padanja med skokom s padalom, pride, ko padaš mimo nečesa, ki je pri miru, na primer oblak. Ko padaš mimo oblaka lahko vidiš, kako hitro padaš proti zemlji.

Skok s padalom - top izkušnja