KAKO IZBRATI LOKACIJO ZA SKOK S PADALOM

Veliko ljudi, ki se odločajo za skok s padalom v tandemu, je v dvomih glede tega, katero lokacijo naj izberejo za svoj prvi skok s padalom v tandemu.

Podrobneje vam bom opisal vseh 5 lokacij za skok s padalom v tandemu, ki jih v okviru spletne strani prostipad.si ponujamo, vendar bi vam pred tem rad še nekaj položil na srce.

Želim vas opozoriti, da je prvi skok s padalom tako intenzivna izkušnja, da vam bodo občutki v prostem padu popolnoma prevzeli možgane in procesiranje teh občutkov bo popolnoma zapolnilo njihovo uporabno kapaciteto, zato verjetno na okolico pod vami ne boste najbolj pozorni. V razgledu boste lahko uživali med potjo navzgor v letalu (če živčki zaradi prihajajočega skoka ne bodo preveč delali), ter nato med jadranjem pod odprtim padalom, ko bo prostega pada že konec.

Zato vam polagam na srce, da je za vaš prvi skok v tandemu veliko bolj pomembno, da izberete pravo ekipo, ki vam bo pričarala nepozabno doživetje, šele nato se lahko osredotočite na lokacijo tandemskega skoka, ki bo povrh vsega le dobrodošel bonus - pa tudi tu se skriva vprašanje kaj je večji bonus, bližina/dostopnost lokacije ali sam razgled med skokom s padalom?

Torej v kolikor na določen kraj niste posebej čustveno navezani, vam bo najlažje, če izberete kraj, ki je blizu vašega doma, zato da vam ne bo pred skokom potrebno preždeti x ur v avtomobilu in boste prišli na skok bolj sveži, sproščeni, navdušeni in pripravljeni na akcijo.

Konec koncev...gre se za adrenalin, kajne?

 

LETALIŠČE ŠENTVID PRI STIČNI

Pa začnimo pri naši domači bazi – Letališče Šentvid pri Stični.

Gre za manjše športno letališče, ki leži vsega 5 minut stran od avtocestnega izvoza Ivančna Gorica. V kolikor se tja odpravite po avtocesti iz Ljubljane bo vaša pot tja trajala zgolj 20 minut. Prav zato je letališče Šentvid pri Stični naša domača baza, saj je relativno blizu, neglede na to s katerega konca se človek pripelje. In ker imamo v svojih vrstah kar veliko samostojnih padalcev, smo tam najpogosteje, da lahko izpolnimo tudi njihove želje.

V kolikor se odločite za skok s padalom na letališču Šentvid pri Stični, boste lahko uživali v lepem pogledu na razgibano, zelo gozdnato in z zelenjem pestro pokrajino. Z malo sreče – v primeru jasnega vremena – pa boste lahko z višine videli tudi Triglav, Snežnik, Kamniško Savinjske Alpe, Jadransko morje, otok Cres in še marsikaj drugega.

Po skoku, pa se greste lahko samo preko ceste okrepčati v tako imenovano Kantino na postaji, kjer se imajo izjemno dobro hrano Sarajevskega ali Mehiškega porekla. Toplo priporočam!

Skok s padalom na letališču Šentvid pri Stični

 

LETALIŠČE PORTOROŽ

Skoki s padalom z letališča Portorož so med nabolj priljubljenimi v Sloveniji. Morje ima kot izgleda v srcih mnogih ljudi prav posebno mesto, saj se skorajda vsakomur malce zasvetijo oči, ko izve da lahko letalo zapusti naravnost nad Slovensko obalo, s pogledom na ogromen del Istre na hrvaški strani, ter od Trsta pa vse tja do Benetk na italijanski strani.

Portoroško letališče leži malce izven Portoroža, čisto blizu hrvaške meje, tik ob mejnem prehodu Dragonja. Poleg letališča, se razprostirajo sečoveljske soline, na katere je pogled iz zraka veličasten. Edina »slabost« te lokacije je to, da je potrebno biti pripravljen na morebitno gnečo na cesti, predvsem med vikendi v poletnih mesecih zaradi precej zaposlenega mejnega prehoda.

V Portorožu ne gre za malo športno letališče, temveč gre za manjše mednarodno letališče. Kaj to pomeni se sprašujete? Ker gre za mednarodno letališče, tam veljajo striktnejša pravila glede gibanja na letališču, ter nekoliko več prometa na njihovi pristajalni stezi, vendar vseeno nič takega, kar bi pretirano vplivalo na skoke s padalom.

Tudi tu je v neposredni bližini našega »padalskega štarta« na samem letališču restavracija, kamor se lahko greste okrepčati po skoku v tandemu, ali pa si tam privoščite kavico, v primeru da se prezgodaj pripeljete.

Skok s padalom na letališču Portorož

 

LETALIŠČE POSTOJNA

Na letališče v Postojni se odpravimo nekajkrat letno, ker je naša domača baza v Šentvidu pri Stični, selitev operacije pa predstavlja velik logistični zalogaj. Smo pa tam tradicionalno vsako leto v času Big Summer Boogieja – gre za 10 dni konstantnega skakanja v mesecu juliju, ter še ob katerih »posebnih priložnostih«, vendar upamo, da se bomo tudi v Postojno odpravili večkrat.

Skoki s padalom na letališču Postojna so za večino naših strank zelo priljubljeni, saj letališče leži le streljaj od avtocestnega izvoza Postojna, zato ga je praktično nemogoče zgrešiti. Gre za precej veliko športno letališče, z urejeno okolico, ki ima v svoji ponudbi tudi Avio Pub – restavracija kjer strežejo vrhunsko, zelo raznoliko hrano, ki vam bo pomagala povrniti moči po navalu adrenalina, ki ga boste doživeli ob skoku s padalom v tandemu.

Postojno odlikuje tudi prelep razgled iz zraka, saj se vidi vse od Ljubljane proti notranjosti Slovenije, do Riješkega zaliva na eni, ter do Tržaškega zaliva na drugi strani. Prav tako zelo pogosto letimo v neposredni bližini najvišje slovenske planote – Nanosa v vsej njegovi veličastnosti.

Skok s padalom na letališču Postojna

 

LETALIŠČE BOVEC

Letališče Bovec je zelo veliko športno letališče – razteza se vzdolž celotne Bovške kotline, obdan z mnogimi hribi in gorami. Gre za letališče, ki s svojo lego pričara poseben občutek med skokom s padalom, saj letimo med vrhovi obkrožajočih hribov.

Prav zaradi svoje lege pa tandemski skok s padalom na letališču Bovec mogoče ni najbolj praktična izbira za skok s padalom v tandemu, saj je od Ljubljane oddaljen dobri dve uri. Minus Bovškega letališča ni zgolj v oddaljenosti – do Bovca namreč vodita le dve izjemno pestri, ovinkasti cesti, ki se vijeta med visokimi pobočji, zato vožnja ne bo ravno najbolj prijetna.

Po mojem osebnem mnenju se zato, v kolikor nimate planiranih za cel dan/vikend aktivnosti na prostem v Bovcu in okolici, ne splača odpraviti tja samo na skok s padalom, to seveda ne velja za tiste, ki živite bližje.

Skok s padalom na letališču Bovec

 

LETALIŠČE LESCE BLED

Letališče Lesce Bled, je eno od starejših slovenskih letališč, ki se je razvilo iz pomožnega nemškega letališča, ki so ga po vojni utrdili, saj je bilo območje letališča pred tem močvirnato in pogosto poplavljeno.

Letališče Lesce nam je zelo blizu, ker je to svetovna zibelka športnih skokov s padali, saj je bilo ravno tu leta 1951 organizirano prvo svetovno prvenstvo v padalstvu. Serija svetovnih padalskih prvenstev se je v Lesce vrnila še za svojo 10. in 20. obletnico, in sicer v letih 1970 in 1990.

Prav tako pa je letališče Lesce Bled zelo praktično letališče, saj tudi to leži le slabih 5 minut vstran z avtoceste, zelo blizu avtocestnega izvoza Lesce, vsega skupaj pa ne več kot 30min vožnje iz Ljubljane.

Tudi letališče Lesce nudi izjemen razgled iz zraka, saj se največkrat tam letalo vzpenja v neposredni bližini gora, ki obkrožajo Lesce, poseben čar pa nam pričara razgled na Blejsko jezero in njegov znameniti otoček s cerkvijo.

Žal pa je splet okoliščin nanesel tako, da je že od leta 2015 zaprto za izvajanje vseh civilnih skokov s padalom na letališču Lesce Bled, pred tem je bilo to letališče naša domača baza za skoke s padalom, kjer smo vsako sezono opravili večino skokov.

Skok s padalom na letališču Lesce Bled

 

OSTALA LETALIŠČA, KJER SMO IZVAJALI SKOKE S PADALOM

V preteklosti smo padalske skoke izvajali tudi po nekaterih drugih letališčih po Sloveniji.

Skoke s padalom na letališču Slovenj Gradec smo pogosto izvajali med letoma 2008 in 2014, tam se žal ne skače več.

Pred tem se je veliko s padali skakalo na letališču Maribor, takrat iz turbinskega vojaškega letala Pilatus PC-6, ki ni več na voljo v komercialne namene.

Vsako sezono smo padalski vikend ali dva preživeli na letališču Murska Sobota, kamor zadnja leta zahajamo samo še na državno prvenstvo v padalstvu.