KAKO VARNO JE PADALSTVO?

Tandemski skok, je neopisljiva izkušnja, ki jo morate poizkusiti, da bi jo razumeli. To je idealna možnost, da nekdo izkusi naval adrenalina, ter lepote našega športa, brez da bi moral vložiti ure in ure v izobraževanje in šolanje (na račun izkušenega inštruktorja, ki bo z vami na vsakem koraku).

V kolikor vas skok s padalom zanima, ali ste nanj že prijavljeni, pa želite vedeti še kaj več, mogoče kakšna tveganja tako doživetje sploh vključuje? Kljub temu, da padalstvo, kot tudi vsi ostali, ni 100% varen šport, pa mislim, da boste pomirjeni ko izveste, da je v tem trenutku padalstvo bolj varno, kot kadarkoli poprej.

Track jump - skupinski skok s padalom

 

Inštruktorji tandemskih skokov s padalom – ZAHTEVE

V kolikor nekdo želi pridobiti licenco za izvajanje tandemskih skokov s padalom, mora oseba izpolnjevati določene zahteve. Najprej mora opraviti vse stopnje padalska licence – A, B, C in D. Za seboj mora imeti vsaj 3 leta znotraj športa (to obdobje se šteje od pridobitve prve samostojne licence) in mora biti vsaj 1 leto imetnik D licence, ter minimalno 500 skokov izkušenj, da lahko sploh pristopi k tečaju za inštruktorsko licenco.

Inštruktorska licenca pa zahteva še veliko praktičnega treninga in še precej več teoretičnega znanja, ki ga na koncu tečaja preverjajo z izpiti in pa z zaključnim, evaluacijskim skokom.

 

Tandemska oprema – TEHNOLOGIJA

Padalska oprema se konstantno razvija, izboljšuje. Čez leta jo je zato doletela prava transformacija, z uvedbo novih, boljših, zanesljivejših rešitev.

Vsi padalski nahrbtniki – vključujoč nahrbtnik za izvajanje tandemskih skokov s padalom – v sebi držijo dve padali. Eno od njiju je tako imenovano glavno padalo, drugo pa je rezervno. V kolikor je potrebno, lahko inštruktor odklopi neleteče/slabo leteče glavno padalo, in aktivira še zanesljivejše in bolj previdno zloženo rezervno padalo.

Vsi nahrbtniki za tandemske skoke pa vsebujejo tudi padalski avtomat – računalnik, ki spremlja s kakšno hitrostjo padamo proti tlom, da v primeru, da se s hitrostjo prostega pada preveč približamo tlom (v primeru da inštruktor ne odpre padala pravočasno), na določeni višini sam aktivira rezervno padalo.

Vedno boljša tehnologija in vedno višji nivo znanja in sposobnosti padalcev, delajo padalstvo zelo varen šport.

 

Tandem potnik in njegov vpliv na varnost

Kot oseba, ki je pripeta spredaj, tudi vi igrate vlogo pri zagotavljanju svoje varnosti.

Preden sploh začnemo s pripravo na skok s padalom je nujno, da ste popolnoma iskreni glede informacij, ki nam jih zaupate na izjavi o odgovornosti, ki jo pred skokom izpolnite. Razumemo, da si zelo želite skočiti, a zavedajte se, da lahko tvegate, če prikrivate kakršnekoli zdravstvene težave.

Prav tako je pomembno, da pozorno spremljate pripravo na skok s padalom, zato da poznate vse položaje, ki se pričakujejo od vas med posameznim fazami skoka – posebno pri pristanku!

 

Tandemski skoki – STATISTIKA

Po najnovejših statističnih podatkih ki so na voljo, je agencija USPA (United States Parachute Association) v letu 2018 zabeležila le 13 nesreč s smrtnim izidom pri približno 3,3 milijona skokov s padalom, ki so bili v tem letu izvedeni. Smrtnost je bila torej 0,004 proti 1000, ali ena smrt na vsakih 253 669 skokov s padalom.

Statistika tandemskih skokov s padalom pa je še boljša, saj je v povprečju zadnjih desetih let zabeležena le ena smrt na vsakih 500,000 skokov. Ameriški National Safety Council zato trdi, da je večja možnost da nas zadane strela ali umremo od pika čebele, kot pa med skokom s padalom.

Najbolj pomirjujoče pri vseh teh številkah pa ni zgolj to, da je padalstvo že zdaj zelo varen šport. Pomirjujoče je to, da se te številke iz leta v leto še izboljšujejo, kar pomeni da gre padalstvo definitivno v pravo smer.

 

Smo vas prepričali da je vredno?

Če ste pripravljeni na svoj prvi skok s padalom v tandemu ne odlašajte. Stopite v kontakt z nami in se prijavite na najbolj edinstveno doživetje v življenju, z najbolj izkušeno inštruktorsko ekipo v Sloveniji.