KOLIKO STANE SKOK S PADALOM?

Veliko ljudi zanima, kakšne so cene v padalstvu. Marsikdo je kar malce presenečen, ko izve, da je razlika v ceni med solo skokom s padalom in skokom s padalom v tandemu relativno velika. Solo skok s padalom pri nas stane v povprečju 35-40€, po mnenju laikov naj bi bila torej cena tandemskega skoka s padalom x2, torej cca 80€ + nekaj za tandem inštruktorja. Vendar skok s padalom v tandemu stane 260€! Zakaj je temu tako?

Zaključek skakalnega dne na letališču Šentvid pri Stični

CENA SOLO SKOKA S PADALOM

Cena Solo skoka s padalom je »poceni«, v primerjavi s ceno skoka s padalom v tandemu, saj gre v prvem primeru za šport, česar se zavedajo tudi lastniki letal, namenjenih padalski dejavnosti. Če želimo padalski šport gojiti, moramo cenovno omogočiti dostop čim širši množici. Da to lahko naredimo, je potrebno nekje cene dvigniti, saj noben operater ne bi želel poslovati z izgubo.

Cena skoka s padalom za padalce je torej »cenejša«, od njene realne vrednosti, na račun cene tandemskega skoka s padalom, ki pa je višja od realne vrednosti, ker gre v drugem primeru za komercialno dejavnost. Iz zgoraj navedenega je razvidno, da padalska dejavnost lahko deluje samo v sožitju samostojnih padalcev, ki napolnijo letalo do zadnjega mesta in tandemskih skokov s padalom, ki poskrbijo, da operaterji ne delajo izgube in istočasno poskrbijo, da ta čudovit šport predstavijo širši množici in na ta način »novačijo« nove padalce.

Začetek solo padalske »kariere« pa vseeno ni tako poceni oz. je tudi njen najtežji del. Potrebno je plačati šolanje, nakupiti opremo ter plačati skoke. A ko se enkrat dokopljemo do vse opreme, se lažje zadiha, ker je potem edini strošek zgolj še dvig letala na višino, in takrat padalci začnemo računati cene vsakdanjih stvari samo še v številu skokov.

Nor občutek ob skoku s padalom

 

CENA SKOKA S PADALOM V TANDEMU

Cena tandemskega skoka s padalom, pa je malce kompleksnejša stvar, saj tu ne gre več za šport, pač pa za komercialno dejavnost, s katero skušamo naš prelepi šport čimbolj približati širši javnosti.

Ker se pri podjetju prostipad.si zavedamo, da je ta šport zaradi svojih stroškov marsikomu težko dostopen, se tudi mi trudimo, da ostajajo stroški skakanja karseda nizki. Kot lastniki letala, lahko pri temu precej pomagamo. Prav zaradi tega razloga, je cena dviga letala za tandemski par (inštruktor + potnik) skoraj 4 krat višja, od cene, ki jo plača solo padalec. To pa zato, ker tandemski par v letalu zasede 2 mesti in ne le enega, prav tako, pa se delček tega denarja preusmeri v »subvencioniranje« solo skokov, da ostane ta izjemni šport kar se da dostopen vsem.

A s tem razlika v ceni še ni upravičena. Zavedati se je potrebno tudi, da je oprema, ki je namenjena uporabi v komercialne namene veliko dražja (vsaj 2x do 3x dražja od solo opreme), in popolnoma specifična, izključno za tak tip skokov, hkrati pa zaradi števila skokov in še večje pozornosti z vidika varnosti potrebuje več vzdrževanja in skrbi zanjo, zato je v ceni vključena tudi amortizacija le-te.

Nenazadnje pa so tukaj še inštruktorji. Supermani, ki poskrbijo, da lahko brez skrbi uživate v adrenalinu, ki vam ga nudi šport, ki drugače zahteva veliko znanja, izkušenj, predvsem pa želje. Ti fantje (in dekleta) z vsakim skokom sprejemajo ogromno odgovornost, ko nase pripnejo še eno živo bitje, saj takrat niso odgovorni več samo za svoje življenje, pač pa še eno tuje, obenem pa morajo za čas skoka pozabiti nase in se fokusirati na vas in vaše potrebe, saj je takrat njihova skrb izključno to, da ostane vzdušje karseda sproščeno, zato da vam omogočijo, da občutite to doživetje v njegovem polnem sijaju, ter vas obenem žive, zdrave in čisto nasmejane pripeljejo nazaj na trdna tla. Verjamem, da česa takega nihče ne bi počel popolnoma zastonj, ne glede na to, koliko sam uživa v tem.

Poleg vsega vloženega truda med skokom, je treba poudariti, da je potrebnega veliko časa in denarja, da prideš do znanja in izkušenj, ko se lahko prijaviš na tečaj, da sploh postaneš tandem inštruktor. In kar nekaj denarja, za vzdrževanje licenc – inštruktorskih, zdravniških in zavarovanj, ki so potrebna, da sploh lahko opravljaš tovrstno dejavnost.

Na koncu imamo pa še razliko v davkih. Cena letalskega prevoza na višino, je obdavčena z 9,5% davkom, cena skoka s padalom v tandemu pa je v celoti obdavčena z 22% davkom, kar pomeni, da si tudi država v drugem primeru vzame precej več.

In ko enkrat vzamemo vse od zgoraj naštetega v zakup postane jasno, da ni cena skoka s padalom v tandemu takšna zgolj zato, ker gre za ekstremni šport, pač pa za to, ker gre za dejavnost, ki vam bo pričarala čustva, občutke in spomine, ki jih ni mogoče dobiti čisto nikjer drugje.

Odskok z letala nad Portorožem