NEKAJ BESED O VIŠINAH ODSKOKA

Vedno pogosteje opažam, da našim obiskovalcem tandemskega skoka s padalom zelo veliko pomeni višina odskoka. Saj ne rečem, višje je navadno bolje, a kljub temu je nekatere stvari potrebno vzeti v zakup:

1. S kakšne višine izvajamo skoke s padalom?

Pri nas letalo v 99 odstotkih letov leti na višino 4200-4300 metrov NAD TERENOM. Zakaj le v 99 odstotkih? Zgolj zato, ker so letala pri letenju popolnoma odvisna od kontrolorjev – ti glede na promet v določenem zračnem prostoru razporejajo letala glede na geografsko širino in dolžino, ter seveda glede na višino. V kolikor je zračni prostor, v katerem se nahajamo mi, v času, ko bi bilo potrebno odskočiti, prepoln, naši piloti dobijo omejitev višine (v kolikor kakšno večje letalo leti nad nami proti Brniku ali kamorkoli že), če pa se takšna situacija pojavi medtem ko višino šele pridobivamo, pa nas pošljejo na drugo lokacijo, izven začrtane poti letala, kateremu se umikamo ravno zato, da to na koncu ne vpliva na višino odskoka, vendar to pomeni daljša pot na višino in s tem kakšna minutka več preživeta v letalu (To se nam pogosteje dogaja v Portorožu, ki je eno izmed naših treh mednarodnih letališč in je zato tam zasedenost zračnega prostora prevej večja, kot na primer v Šentvidu pri Stični, Lescah, Bovcu ali Postojni).

Odskok tandemskega para z višine 4300 metrov agl

 

2. Ali je mogoče skočiti s padalom z večje višine od 4300m?

Višino odskoka v resnici pogojuje samo sposobnost letala. Kolikor visoko lahko leti letalo, tako visoko nas lahko pelje na skok. Ponosno lahko povem, da to pomeni, da bi lahko z našo raketo opravljali skoke z višine do 11000 m. Kljub temu pa skoke z višine večje od 4300 m pri nas le redko organiziramo. Zakaj? Takoj razložim.

Zakonodaja veleva, da je v letalu, ki leti nad 4500 m nadmorske višine, obvezna dodatna oskrba s kisikom. Torej v trenutku, ko letalo poleti nad 4500 m, morajo vsi udeleženci leta na obraz nastaviti masko, ki jim v pljuča dovaja kisik, saj je nad 4500 m nadmorske višine okolje že precej hipoksično in v primeru, da ne dovajamo dodatnega kisika, počasi povzroči višinsko pijanost. Preko maske nato dihamo neprestano, do trenutka, ko se je potrebno pognati skozi vrata. V kolikor masko odstranimo prezgodaj, lahko še vedno nastopi višinska pijanost, ki lahko zelo slabo vpliva na razsodnost padalca. Glede na to, da v primeru težav o preživetju odločajo sekunde, to definitivno ni ravno dobrodošlo.

Kar se mene tiče, so skoki z večje višine bolj kot ne brez nekega posebnega pomena. Sam sem poskusil nekajkrat in ne bom imel nič proti, če tega nikdar več ne ponovim, saj so stroški takšnih skokov bistveno večji, skoki so bolj nevarni (zaradi možnosti hipoksije), edina nagrada pa je zgolj nekaj sekund prostega pada več (više kot gremo, redkejši je zrak – kar pomeni da skozenj padamo hitreje in zato v resnici pridobimo sorazmerno manj sekund). Jaz osebno zato raje opravim kakšen skok več z višine 4300 m, saj za isti denar »padam« dlje časa 😊.

Menim da, je še posebej to nepomembno za nekoga, ki gre prvič v življenju na skok s padalom, saj velika večina ljudi, ki je prvič skočila pri nas pravi, da so imeli občutek, da je prosti pad trajal le 15 do 20 sekund, kljub temu da z višine 4300 m padamo okrog 55 sekund, preden aktiviramo padalo (zanimivost: isti odgovor smo dobivali tudi včasih, ko smo skakali z višine 3000 metrov, kar pomeni, da naši možgani med svojim prvim skokom s padalom v življenju, ob obilici adrenalina, niso sposobni tako hitro sprocesirati vsega dogajanja).

skok s padalom - varnost na prvem mestu

 

3. Na kakšni višini odpremo padalo?

Pri tandemskih skokih padala odpiramo na višini med 1700 m in 1500 metri nad terenom. Kot samostojni padalci, pa padala odpiramo na višini od 1000 m do 1200 metri. Čemu razlika? Zgolj zato, ker sta pri tandemskem skoku dva udeleženca, kar pomeni, da je tandem inštruktor odgovoren še za svojega potnika, njegova prva prioriteta pa je, da potnika varnega in zadovoljnega pripelje nazaj na trdna tla. Tako bi v primeru težav imela nekaj več časa, za reševanje. Zato je višina odpiranja padala za skoke s padalom v tandemu postavljena nekoliko višje, da smo na varni strani oz. nam omogoči dovolj časa, da odpravimo težave, ki bi se eventuelno lahko pojavile.

Marsikdo vpraša, ali lahko padalo odpremo nekoliko nižje? Iskren odgovor je »seveda lahko«. Ravno tako kot lahko na avtocesti vozimo veliko hitreje od predpisanih 130 km/h. S takim početjem pa povečujemo možnosti, da gre karkoli narobe, in v kolikor gre karkoli narobe, si zmanjšujemo možnosti, da bi težave pravočasno odpravili, zato tega v našem podjetju sploh ne, saj smo veliki zagovorniki varnosti pred čimerkoli drugim in tega posledično seveda ne počnemo nikoli.

V kolikor pa ste pri nas že skočili s padalom v tandemu, pa vas vljudno vabim, da se nam pridružite še enkrat, da vidite koliko dlje traja sam skok, ko se v to podate drugič, saj ste se v prvo podajali na popolnoma novo izkušnjo in ste zato preobremenili svoje možgane, ki zato niso uspeli prebaviti vsega, kar so doživeli. V drugo temu ne bo tako, saj zdaj že veste, kaj vas čaka na drugi strani letalskih vrat, nivo adrenalina bo nekoliko nižji in posledično bo vašim možganom mnogo lažje predelati čisto vsako sekundo doživetja tandemskega skoka s padalom .😉

Tandemski skok - vožnja pod odprtim padalom

 

Sedaj pa še dobronamerno opozorilo vsem, ki za skok s padalom iščete čim višje višine odskoka.

Kar nekaj ponudnikov ponuja 2 različni višini odskoka:

1. 4000 metrov agl  (ABOUT GROUND LEVEL – nad vzletiščem), cena skoka v tandemu je cca: 210€.

2. 6000 metrov asl  (ABOUT SEA LEVEL – nad morsko gladino), cena je x2 zgornje cene skoka s padalom.

Kratice, ki jih med nakupovanjem nihče ne opazi, pomenijo -400 do -500 metrov višine odskoka (povprečna višina Slovenskih letališč), saj padalce vedno zanima zgolj in samo višina odskoka nad doskočiščem in ne nad morjem (razen če bi se ti skoki izvajali v Portorožu, ki je edini skoraj izenačen z morsko gladino – vendar se tovrstni skoki tam ne izvajajo).

Prosti pad pri tandemskem skoku s padalom z našo ekipo, z višine 4200 – 4300 metrov nad terenom traja približno 55-60 sekund.

Prosti pad pri tandemskem skoku s padalom z višine 6000 metrov ASL, pa glede na pregledane youtube posnetke nekaterih izvajalcev traja cca. 75 sekund.

Za teh dodatnih 15 do 20 sekund prostega pada torej plačate dvakratno ceno skoka. Če je vredno morate seveda presoditi sami. Naš nasvet strankam pa je, da je v tem primeru bolje tandemski skok opraviti dvakrat in kot je že zgoraj napisano, v drugem skoku res uživati in dojemati, se naužiti vseh podrobnosti skoka s padalom in iz vloženega denarja potegniti maksimum. Prav iz tega razloga mi tandemskih skokov z višine 6000 metrov asl (torej bolj pravilno povedano iz višine 5500 metrov) ne izvajamo, vam pa seveda prepuščamo svobodno odločitev.

Po opravljenem skoku s padalom vedno gledamo v nebo, kamor bi se takoj vrnili :)