Nekaj najpogostejših pomislekov pred skokom s padalom v tandemu..

Ali bom lahko dihal med skokom s padalom v prostem padu?

To je vprašanje, ki nam ga zastavi okrog 90% naših obiskovalcev oz. tandem potnikov. Pomislek je seveda popolnoma na mestu – če je kdo kdaj pomolil glavo skozi avtomobilsko okno pri nekoliko hitrejši vožnji (govorim iz izkušenj) ve, da takrat dihanje ni popolnoma enako, kot je med hojo po parku, saj nam zrak »prisilno polne« nosnice in pljuča. A zaradi tega dihanje še vedno ni oteženo – le občutek je drugačen. Po vdihu ali dveh, ko se na ta občutek privadimo, pa je mogoče dihati povsem normalno.

Odskok z letala v tandemu

Ali je komu slabo v prostem padu med tandemskim skokom?

Odgovor je NE. Odkar skačem s padalom z delujočih letal še nisem slišal, da bi bilo komu slabo v prostem padu. Se mogoče sprašujete zakaj? Odgovor je zelo preprost – ker se takrat okrog vas toliko dogaja, da vaši možgani nimajo časa, da bi se ukvarjali s kakršnokoli slabostjo. Na drugi strani pa tudi ni nobenega razloga, da bi vam bilo sploh slabo, saj preprosto padate skozi zrak, brez sunkovitih premikov, z odprtimi očmi. Skok s padalom ni vožnja po gorski cesti z zaprtimi očmi, niti vožnja na vlakcu smrti 😉

Navdušenje nad občutki prostega padanja

Ali je že kdo omedlel, ko je skočil v tandemu z letala?

Po mojih izkušnjah ni v prostem padu omedlel še nihče, nikdar. Zdi se mi kar malenkost nemogoče, da bi človek v prostem padu omedlel. Predvsem zato, ker je naše telo tisočinko po odskoku že popolnoma preplavljeno z adrenalinom, čigar naloga je, da naše telo spravi v stanje najvišje pripravljenosti – čas se upočasni, refleksi se izboljšajo, koncentracija se izboljša, skratka, naše telo je pripravljeno za »boj za preživetje«. Takrat definitivno ni mogoče »spati« 😉. Se pa cca. 1 na 1000 tandemov zgodi, da potnik »zaspi«, med vožnjo padala, večino uspemo »prebuditi« do pristanka, se je pa tudi že zgodilo, da smo pristali s »spečim« potnikom, tudi brez večjih težav in brez poškodb.

Nori občutki ob skoku s padalom

Ali lahko nosim dioptrijska očala med skokom s padalom, kaj pa leče?

Seveda. Načeloma sicer po navadi priporočamo, da ljudje skačejo brez svojih dioptrijskih očal zaradi udobja – ampak samo, če je vid zadovoljiv. V kolikor pa se vam zdi, da bi brez svojih dioptrijskih očal lahko zamudili veliko lepot ki jih ponuja skok, vam bomo z veseljem priskrbeli malce drugačna očala, ki bodo prekrila vaša dioptrijska, ter na ta način poskrbela za varnost vaših očal, ter za prelepe spomine iz zraka. Z lečami gre čisto brez kakršnega koli problema, saj naša očala ščitijo oči, da veter ne pride do njih in tako tudi ne moti leč.

Vožnja padala med skokom tandemskim skokom s padalom

Ali padalo leti navzgor ko se odpre?

Naša padala so narejena na takšen način, da praktično ni mogoče, da bi v bilo kateri fazi leta letela navzgor, saj cilj športnih padalcev ni to, da bi čim dlje leteli s padalom. Za nas je padalo zgolj način, da živi in zdravi pridemo nazaj na tla, zato da lahko skok čimprej ponovimo. To, da padalo med odpiranjem leti navzgor tako samo izgleda na videoposnetkih, saj ni mogoče, da bi tandemski par in pa kamerman, ki skok snema padala odprli istočasno, ker bi se tako lahko med seboj zapletli. Zato vedno najprej odpre padalo tandemski par, kamerman pa odpiranje padala posname v prostem padu, kar ustvari izgled, kot da padalo med odpiranjem leti navzgor, čeprav temu v resnici ni tako.

Odpiranje tandemskega padala

Ali »zabije« ko se padalo odpre?

Če smo čisto iskreni – lahko se zgodi, večinoma pa sploh ne. Pri padalih je tako, da imajo malenkost svoje volje. Padalo lahko namreč 1000 krat popolnoma enako zložimo, a bo od tega 20% odpiranj izjemno mehkih, 75% odpiranj bo »ravno pravšnjih«, 5% odpiranj pa bo malenkost trših, kot bi si človek želel. Malenkost vpliva na to tudi teža in velikost tandemskega para. A kljub temu, je potrebno vzeti v zakup, da zame kot padalca tisto »ravno pravšnje« odpiranje pomeni, da bo hitrost padanja med odpiranjem padala padla iz 200km/h na približno 3a+0 do 40km/h v nekje treh do petih sekundah, kar je lahko za nekoga ki tega ni navajen mogoče malce trdo.

Nasmeh do ušes med odpiranjem padala po skoku v tandemu

Ali lahko padem iz sistema vezi med tandemskim skokom s padalom?

Pri našem podjetju se strogo držimo pravila »Varnost je na prvem mestu!« in zato lahko rečemo ABSOLUTNO NE. Naredimo vse, da za varnost poskrbimo na najvišjem možnem nivoju. Pod to spada tudi sodobna in redno pregledana padalska oprema – in natančnost naših inštruktorjev, ki v fazi skoka kar nekajkrat preverijo vso opremo, vključno z Vašim sistemom vezi. Pregledajo ga vsaj: Ko stranko oblečemo v sistem vezi; pred vstopom stranke v letalo, med letom na višino, po zadnjem ponavljanju postopka skoka v letalu; tik preden se odprejo vrata na višini. To počnemo ker trdno verjamemo, da lahko na tak način praktično izničimo možnost, kakršne koli napake. Kajti zavedamo se in zelo spoštujemo dejstvo, da nam stranka zaupa »svoje življenje«.

tandemski skok s padalom - uživancija

 

Sedaj ko imate odgovore na najpogostejša vprašanja o tandemskem skoku s padalom, je najbolje, da zadevo preizkusite na lastni koži tudi v praksi...verjemite mi, ne bo vam žal 😉

Če pa imate še kakšno neodgovorjeno vprašanje oz. pomislek o skoku s padalom, pa na dan z njim… z veseljem vam bomo odgovorili nanj!