ODSKOKI PRI SKOKU S PADALOM: ALI LAHKO NAREDIM SALTO IN/ALI SODČEK?

Kako si predstavljate svoj prvi skok s padalom z letala v življenju? Si predstavljate, da boste vzeli zalet, ter skočili skozi vrata v serijo akrobatskih salt, obratov, ki bodo trajali še kar nekaj časa po samem odskoku, brez vsakršne skrbi?

To mogoče zveni kot nekaj čisto logičnega, saj je to konec koncev le padalstvo…zakaj ne bi zadeve zajeli z veliko žlico, kajne?

PRI SKOKU S PADALOM JE VARNOST NA PRVEM MESTU

Kljub temu, da pri nas zelo cenimo kreativnost, pa bodo morali tisti bolj »kreativni« odskoki z letala kar še nekoliko počakati, če govorimo o vašem prvem skoku s padalom v tandemu. V padalstvu, sploh pa, ko govorimo o skokih v tandemu, je najpomembnejše to, da se v kar se da velikem loku izogibamo nepotrebnega tveganja in vedno postavljamo varnost na prvo mesto, brez pardona. V primeru skoka s padalom v tandemu obstaja nekaj tipov odskoka, ki so preverjeni, popolnoma varni in zato najbolj primerni za prvi skok z letala.

Proizvajalci tandemske opreme katero uporabljamo imajo določena pravila, ki določajo kakšne tipe odskokov lahko inštruktor izvaja, ko pri skoku s padalom uporablja njihovo opremo. Dva najpogostejša tipa odskoka sta tako »odskok v veter« in »odskok v rep«.

Skok s padalom - odskok z letala v veter

Pri odskoku v rep se inštruktor z letala odrine na podoben način, kot če bi skočili s pomola v vodo. Z vrat se nagne naprej, obrnjen nekoliko proti zadnjemu delu letala, odskoči z glavo navzdol, njegove noge pa so zadnji del telesa, ki zapusti letalo.

Pri odskoku v veter pa se na vratih pripravi tako, da je postavljen s prsi nekoliko bolj proti smeri letenja (proti propelerju letala) in se nato bočno odrine z letala. V kolikor se pri takem odskoku spomnite držati brado visoko, boste že med odskokom nad seboj zagledali letalo na katerem ste sedeli še nekaj sekund nazaj.

Za samostojnega padalca je prvih nekaj skokov s padalom cilj samo to, da čimprej po odskoku doseže stabilen položaj za letenje. To mu omogoči, da se lahko bolj skoncentrira na dogajanje okrog sebe, ter mu nudi čim več časa, ki ga lahko nato porabi za izvajanje določenih vaj v prostem padu.

V primeru tandemskega skoka s padalom pa je nekoliko drugače, saj po prvem tandemskem skoku inštruktor doživi in oceni vaš odziv na odskok, kar ga pripravi na to, da lahko na vašem drugem tandemskem skoku že izvajata salte ob odskoku z letala, brez kakršne koli dodatne nevarnosti in vam na ta način še popestri vaš drugi skok – a le če si to želite seveda!

 

SKOKI S PADALOM- ČAS ZA DIVJE ODSKOKE ŠE PRIDE!

Del zabave, ki spada k vaši razvijajoči se padalski zgodbi pa seveda tiči tudi v določenih tipih odskoka, ki so nekoliko bolj »na glavo«.

Ko boste imeli že nekaj izkušenj in osvojili že nekaj padalskega znanja, se vam bodo začele odpirati nove možnosti. Ugotovili boste, da kljub temu da odskok z letala izgleda v osnovi zelo preprost in mogoče nekoliko »dolgočasen«, si ga lahko popestrite z ustvarjalnostjo (razni akrobatski elementi) ali pa že samo s fokusom na izvedbo čim bolj tehnično brezhibnega odskoka.

Iz osebnih izkušenj vam lahko povem, da so akrobatski odskoki zabavni, a le v primeru ko skačeš sam. Ko pa enkrat skačemo z drugimi udeleženci, pa želimo čim bolj tehnično brezhibne odskoke, ki nam omogočajo , da se svoji skupini čim hitreje približamo, saj lahko s slabim odskokom žrtvujemo dragocene sekunde prostega pada, ki jih porabimo za dosego stabilnega položaja, namesto da bi se zabavali s prijatelji.

Možnosti za izvajanje zabavnih odskokov z letala so pravzaprav neskončne, saj je njihova edina omejitev le vaša domišljija. A kljub temu si zapomnite, da je ključno poznavanje osnov, preden pristopimo k zahtevnim zračnim akrobacijam.

Odskok z letala - 2way skok s padalom

Neglede na to ali se odločate za skok s padalom v tandemu ali ste že na poti proti padalski licenci skozi naš padalski tečaj, pa vam bomo pri prostipad.si z veseljem pokazali kako se tem stvarem streže. Pripravljeni? Pozor. Skok!