OMEJITVE TEŽE V PADALSTVU

Vse kar bi želeli vedeti o teži in z njo povezanimi omejitvami v padalstvu.

Če ste končali na tem blogu, lahko sklepamo da resno razmišljate o tandemskem skoku s padalom, a imate vprašanje glede omejitev teže. Brez strahu, saj je to eno od vprašanj, ki nam ga naši gosti praktično vsakodnevno zastavljajo. V tem članku bomo govorili o vseh aspektih omejitev glede teže, ter o možnostih ki so na voljo.

 

Kakšna je omejitev teže za udeležbo pri tandemskem skoku s padalom?

Tako pri nas kot drugod po svetu, se omejitve teže za skok s padalom v tandemu razlikujejo, saj so odvisne tudi od opreme, ki jo izvajalci uporabljamo. Osnovne omejitve glede opreme postavi že proizvajalec opreme sam, oprema ki jo uporabljamo pri nas, dovoljuje maksimalno skupno težo  500 lbs, kar je približno 227 kilogramov.

Dodatne omejitve glede teže postavi tudi padalski center, kjer se tandemski skoki izvajajo. Pri nas striktne omejitve teže potnika za skok v tandemu, nimamo postavljene (seveda pazimo, da ne presegamo tovarniških omejitev opreme – skupne teže tandem inštruktorja, potnika in opreme), se pa zato z vsemi kandidati za tandemski skok, ki so težji od 100 kg individualno dogovarjamo – glede na potnikovo težo, višino, starost in fizično pripravljenost se lahko dokončno odločimo, ali smo prepričani, da s kandidatom lahko opravimo skok s padalom in ga varno pripeljemo nazaj na trdna tla. Naj samo omenim, da s tem ne mislimo, da oprema ne bi zdržala, ampak da bo potnik, kljub svoji teži, lahko oddelal skok po navodilih in varno pristal.

 

Kaj pa minimalna teža potnika za skok s padalom?

Spodnje omejitve teže ni, je pa zato omejena minimalna višina, ki je 135 centimetrov. Torej, če je oseba višja od 135cm, ne glede na starost (seveda v primeru strinjanja staršev oziroma zakonitih zastopnikov), se lahko tandemskega skoka s padalom udeleži.

 

Ali je pri skok v tandemu potrebno doplačilo za »prekomerno« težo?

V padalskih centrih po svetu je stalnica, da se večjo težo dodatno zaračuna. Tukaj ne gre za to, da bi želeli, da je komu nelagodno. Gre izključno za nadpovprečno obrabo opreme – povečana obraba vrvic padala ob odpiranju le-tega, povečana obraba materiala samega, ter zahtevnejše delo za tandemskega inštruktorja.

Naj še enkrat omenim, da tu ni nobene bojazni, da oprema ne bi zdržala! Oprema bo zagotovo zdržala, jo bo pa prav tako zagotovo potrebno bistveno prej menjati, če bodo vse stranke tehtale 120 kilogramov, kot če stranke v povprečju tehtajo od 70 - 80 kilogramov. Torej, doplačilo je, kot že rečeno, kompenzacija za nadpovprečno obrabo opreme in ne doprinese/spremeni varnosti vašega skoka s padalom.

Pri nas, je doplačilo potrebno v kolikor posameznik tehta nad 100 kilogramov, znaša pa dodatnih 20€.

 

Kakšna je omejitev teže za tečaj padalstva?

Omejitev teže pri tandemskem skoku s padalom se razlikuje od omejitve teže pri padalskem tečaju. Pri nas je maksimalna teža za udeležbo na padalskem tečaju omejena na 110kg. Omejitev je postavljena zaradi varnostnih standardov, ki morajo biti učencu, ki to počne prvič, omogočeni. Ta omejitev nam žal ne omogoča nikakršnih izjem.

Za razliko od tandemskega skoka s padalom, tukaj ne govorimo o maksimalni obremenitvi opreme. Torej – s to opremo lahko skoči licenciran/izkušen padalec, ki ima 125kg, ne sme pa skočiti padalec učenec brez izkušenj, če ima več kot 110 kilogramov. Zakaj? Ker je isto padalo pod večjo obremenitvijo hitrejše/odzivnejše in ne dopušča več začetniških napak, ki se učencu lahko zgodijo.

 

Kako striktne so omejitve glede teže pri skoku s padalom?

Verjeli ali ne, to vprašanje slišimo zelo pogosto. Pri nas vzgajamo kulturo, ki poudarja varnost, to pa se začne s striktnim upoštevanjem omejitev glede teže, četudi je omenjena omejitev prekoračena zgolj za kakšen kilogram ali dva, oz. celo ni prekoračena, vendar menimo, da vam ne moremo 100% zagotoviti varnega skoka. Prosimo, da nam tega ne zamerite, saj raje obratujemo znotraj vseh pravil in po lastni presoji, ter ne stopamo v sivo cono, saj je vaša varnost naša prva prioriteta.

Zakaj niso vsa pravila napisana in je potrebno tudi upoštevanje inštruktorjeve presoje? Ker je samo podatek teže in višine lahko premalo, na primer:


  • 110kg, 163cm, 60 let, NE ukvarjanje s športom,

  • 125kg, 193cm, 27let, rokometaš,

  • 125kg, 193cm, 58let, NE ukvarjanje s športom.

Za varen pristanek tandemskega skoka s padalom, mora potnik ob pristanku dvigniti noge predse, da lahko varno pristanemo na rit. Mi pa smo odgovorni, da pravilno ocenimo, ali bo stranka to sposobna izvesti. Zato naj vas ne preseneti, da vas včasih pred odobritvijo prosimo tudi za sliko kandidata, saj se res na vse možne načine želimo prepričati, da bo skok 100% varno izvedljiv.

 

Ali tehtate udeležence tandemskih skokov s padalom?

Udeležencev tandemskih skokov pri nas ne tehtamo, saj verjamemo v vzajemno iskrenost. Verjamemo, da se nihče ne zlaže ali prikrije svoje resnične teže, sej gre pri skoku s padalom za adrenalinsko doživetje, za katerega si vsi želimo, da bi bilo izvedeno varno in brez poškodb.

Za vsak primer tehtnico imamo, vendar se bolj zanašamo na oceno tandem inštruktorjev in pogovor s stranko, kot na gole številke.

 

Ali ste že koga odslovili zaradi teže?

Smo. Razumeti morate, da ni naša namera kogarkoli užaliti ali ponižati, saj bi v idealnem svetu najraje videli, da bi lahko s padalom skočil čisto vsak. Vendar smo mi tisti, ki sprejmemo odgovornost za vas, med skokom s padalom. Zato vse naše goste vnaprej opomnimo glede omejitev, ki se tičejo telesne teže, zato da se izognemo potencialnim razočaranjem, ter da poskrbimo za varnost in dobro počutje vseh naših gostov.

 

Varnost je naša prva prioriteta!

Varnost naših gostov je naša najpomembnejša prioriteta. Zavedamo se, da je telesna teža posameznika navadno nekoliko občutljiva tema, zato o teh stvareh govorimo s posamezniki, diskretno, z veliko mero razumevanja. Želimo vam pričarati ene od najlepših trenutkov vašega življenja, brez strahu pred tem, da bi se počutili nelagodno. Zato nas brez kančka slabe vesti kontaktirajte, če imate glede tega kakršnakoli vprašanja!