PADALSKI MITI IN DEJSTVA

Kaj vse je med prostim padanjem in pod odprtim padalom res mogoče, kaj pa ostaja mogoče samo v filmih.

1. Pogovarjanje med prostim padom?

Čeprav v filmih, kot je na primer Point Break to počnejo, je v resničnosti precej drugače. Med prostim padanjem, veter potuje mimo vas s hitrostjo okrog 200 kilometrov na uro. In ravno zaradi tega šumenja, je praktično nemogoče, da bi slišali svojega inštruktorja, kaj šele, da bi se z njim pogovarjali. S tandem inštruktorjem boste seveda lahko ponovno komunicirali takoj po odprtju padala, nekje na višini 1500 metrov nad terenom in mu zaupali prve vtise.

2. Koliko skokov se lahko opravi v enem dnevu?

Rekord je postavil Jay Stokes leta 2006 in sicer 640 skokov v 24-ih urah. V povprečju je skočil na vsake 2,25 minute, za izvedbo rekorda je potreboval 3 letala, da so ga v najkrajšem možnem času pripeljala do ustrezne višine.

Na vsakodnevnih skakanjih so seveda te številke drastično nižje. Za občutek – naši tandem inštruktorji v visoki sezoni opravijo okrog 15, do maksimum 18 skokov dnevno.

3. Najmlajši potnik pri skoku s padalom v tandemu vseh časov?

Kot najmlajši, ki je skočil v tandemu s padalom je zabeležen štiriletni Toni Stadler iz Južne Afrike. Paul Lutge je tandem pilot, s katerim je Toni opravil skok leta 2000. Skočila sta iz višine 3000m nad terenom.

Z našo ekipo je najmlajši skočil 6 leti Val. Ob tem naj še enkrat poudarimo, da je za skok s padalom v tandemu potrebna zadostna višina – 135 centimetrov in pri tako mladih kandidatih tudi močna želja. Za vse, mlajše od 18 let, je potrebno tudi soglasje staršev oz. skrbnikov.

4. Najstarejši potnik pri skoku s padalom v tandemu kadarkoli?

Pravzaprav je to padalka - neustrašna babica Irene O'Shea je pri starosti 102 leti živ dokaz, da leta niso ovira. Svetovni rekord kot najstarejša padalka je postavila leta 2018, ko je že tretje leto zapovrstjo skočila v tandemu – prvič je skok s padalom opravila za svoj 100-ti rojstni dan, leta 2016. Irene, ki prihaja iz Avstralije, je vse tri skoke s padalom opravila v dobrodelne namene.

Skok s padalom pri 103 letih starosti

5. Padalec z največ opravljenimi skoki s padalom?

Padalec z največ skoki je še vedno aktivni padalec Don Kellner, ki je do danes opravil preko 45 000 skokov s padalom. Svoj prvi skok je opravil leta 1961 in do danes s skakanjem še ni zaključil.

6. Največja formacija padalcev v prostem padu?

Svetovni rekord v velikih formacijah so postavili leta 2006 na Tajskem in sicer se je v prostem padu takrat prijelo 400 padalcev, ki so se vsi skupaj zadržali nekaj čez 4 sekunde. 

Največja formacija padalcev v prostem padu

Zanimivost: Za leto 2010 so na Tajskem načrtovali izvedbo novega rekorda – 500 way (500 padalcev v prostem padu), v katerega so bili povabljeni tudi trije Slovenci: Tomaž Hrast, Aljaž Mavrič in Zoran Tiegl. Žal je bil dogodek odpovedan, saj Tajska vlada, zaradi nestrpnosti na bližnjem vzhodu, ni uspela zagotoviti letal za izvedbo rekorda. Rekord do danes še ni bil postavljen.

Tomaž Hrast, se je leta 2010 v Arizoni udeležil 200 way -  seqential (200 padalcev se je v prostem padu prijelo, nato pa spremenilo obliko formacije). 

Formacija 200 padalcev v prostem padu - med sodelujočimi Tomaž Hrast

Še ena zanimivost: Za postavitev tako številčne formacije v prostem padu potrebujejo padalci več časa, zato se skoke izvaja iz večje višine, za kar padalci v letalu potrebujejo dodatno oskrbo s kisikom, ki se je poslužujejo do nekaj sekund pred odskokom.

7. Najhitrejši prosti pad

Oktobra 2012 je Felix Baumgartner  v sklopu projekta Red Bull Stratos skočil z višine 39 045 metrov in v prostem padu dosegel maksimalno hitrost.1357,6 km/h.

8. Pristanek brez padala, po odskoku iz letala

Leta 2016 je Američan Luke Aikins skolič iz višine 7600m brez padala in pristal v mreži. Luke ni prvi, ki se je iz avijona odrinil brez padala, je pa prvi, ki je brez njega tudi pristal – ostali so si padalo oblekli med prostim padanjem in nato z njim varno pristali.

Britanec Gray Connery je leta 2012 uspešno pristal z wingsiut obleko, brez odpiranja padala, po odskoku iz helikopterja, iz višine 750 metrov.

9. Največja formacija padalcev z odprtimi kupolami

Največja formacija padalcev pod odprtimi kupolami, je bila zgrajena leta 2007 na Floridi in je štela 100 padalcev. Formacija je bila zgrajena v obliki diamanta, tako da je bil vsak padalec povezan s kupolo pod njim. 

Največja formacija padalcev pod odprtimi padali