PADALSTVO

Kako se lotiti skokov s padalom?

Dandanes se padalstvo – eden najbolj spektakularnih športov – pojavlja na vseh mogočih zanimivih krajih. Od tega, da se ga lotevajo filmske zvezde kot je Tom Cruise, ki je sam oddelal vse kaskaderske vložke v filmu Mission Impossible – Fallout in Princ z Bell Air-a – en in edini Will Smith, ki je s svetom delil svojo navdihujočo izkušnjo, ki jo je doživel ob tandemskem skoku s padalom, v videoposnetku, ki je takoj postal internetna senzacija, ter celo skrivnostni čarodej David Blaine, ki je izvedel podvig na visoko letečem balonu, več kot 6km nad tlemi. Padalstvo je tako pravzaprav povsod. In ker je ta prelepi šport vse bolj izpostavljen javnosti, je vedno lažje opaziti kako zabaven je, in se mogoče celo vprašati, kako se človek tega sploh loti?

Will Smith - tandemski skok s padalom

Prvi korak: ugotoviti morate, ali je padalstvo sploh šport, ki vam zares ustreza.

Zakaj bi nekdo želel skakati s padalom? Padalstvo privablja veliko različnih ljudi, iz vseh mogočih sfer naše družbe, vse od njih pa povezujejo nekatere stvari kot so: želja po premikanju lastnih meja, da se spravijo iz tako imenovane »cone udobja« in da lastnoročno izkusijo občutek neprimerljive svobode. Če se najdete v tem opisu, potem je tudi za vas čas, da se lotite padalstva. 😉

Drugi korak: opravite svoj prvi skok s padalom.

Ob začetku padalske poti, vsakdo začne na čisto enakem mestu: pri svojem prvem skoku s padalom! Kljub temu, da mogoče to zveni nekoliko preprosto, pa je prvi skok lahko nekoliko strašljiva izkušnja. Večina ljudi, ki so zainteresirani za skoke s padalom, se zato s padalstvom seznani skozi tandemski skok s padalom, da se z izkušnjo nekoliko spoznajo in si tako nekoliko olajšajo doživetje svojega prvega samostojnega skoka, ki nato sledi. Pri tandemskem skoku s padalom je učenec preko sistema vezi varno pripet na profesionalnega licenciranega inštruktorja padalstva. Tekom prostega pada in vožnje padala tako z opremo upravlja inštruktor.

Zakaj najprej tandemski skok s padalom?

Pred svojim prvim solo skokom, je dobro (a ni obvezujoče), če lahko človek izkusi občutke prostega pada in navala adrenalina. Tandemski skok tako dovoljuje učencu, da se spoprime z občutkom prostega padanja v nekoliko bolj nadzorovanem okolju. Skok s padalom je namreč lahko izjemno intenzivna in za nekatere celo naporna izkušnja. Zato je dobro izkoristiti priložnost za skok s padalom v tandemu, ki nudi vse užitke solo skoka, brez pritiska, da si moramo sami »rešiti življenje«.

Četrti korak: Opravite padalski tečaj in začnite skakati samostojno.

Za nekatere je skok s padalom zgolj enkratno doživetje. Za druge, pa občutek letenja prebudi željo po še več. Najbolj poznan način za se naučiti padalstva in pridobiti padalsko licenco je način AFF (Accelerated FreeFall). Takšen program šolanja uporabljamo tudi pri nas, saj velja za najbolj dovršen in najbolj učinkovit sistem učenja padalstva.

Se je padalstva težko naučiti? Ne, če le imate dobre inštruktorje in prava navodila.

Naš program šolanja za padalca se začne s tremi popoldnevi teorije (skupno cca 12h), pri katerih posameznika naučimo osnove kot so: stabilen odskok z letala, kako stabilno leteti skozi zrak, kako prebrati in določiti višino na kateri se nahajamo s pomočjo višinomera, kako leteti s padalom in kako z njim pristati, se v zraku orientirati, ter do potankosti pojasnimo vse »izredne postopke«, ki se lahko pojavijo. Kmalu za tem pa že sledijo prvi skoki. Šolanje nato poteka v nekaj fazah. Najprej posameznik skoči v družbi dveh inštruktorjev, kasneje napreduje na nekaj skokov s samo enim inštruktorjem, nato pa po svojem sedmem – zadnjem – tečajnim skokom skače čisto brez spremstva (seveda v primeru, da je brezhibno opravil vse naloge, ki jih posamezen skok zahteva).

Za pridobitev padalske licence, mora posameznik na licenčnem skoku pokazati določena znanja (tako v prostem padu, kot tudi v vožnji padala), ter odpisati preizkus znanja, ki se v največji meri osredotoča na izredne postopke. Preden posameznik pristopi k opravljanju licence, pa mora opraviti 25 samostojnih skokov, ter se naučiti tudi samostojno zložiti padalo.

Četrti korak: gradite svoje padalsko znanje.

skoki s padalom

Ko enkrat postanete licenciran padalec/ka pa se zabava ne neha. Pravzaprav se zabava takrat šele zares začne. Če ste mislili da je samostojno skakanje zabavno, počakajte, da boste lahko skakali v skupini ali formaciji. Pri formacijskih skokih gre za to, da ljudje s prijemanjem določenih delov telesa v zraku sestavljajo določene like ali formacije.

Kot sveže licenciran padalec moraš čim več vlagati v osvajanje novih in izpopolnjevanje starih znanj. Z novo osvojenim znanjem in izkušnjami, boste nato lahko napredovali tudi naprej v nekatere zahtevnejše padalske discipline kot so naprimer prosti let (freefly), ali letenje z letalno obleko (wingsuit).

padalstvo - užitek