PROSTI PAD: KAJ PRIČAKOVATI

Vas zanima? Preberite si več o tem... :)

Pri skoku s padalom, prosti pad pri veliki večini zadovolji človeško navdušenje nad letenjem. Kljub temu, da še vedno ne gre za popolnoma neodvisno letenje kamorkoli nam srce poželi, kakor to počne Superman, pa je to najboljši približek letenju, ki ga zmore človeško telo kot tako. Dokaz najdemo v statistiki, saj številke ne lažejo. Že samo na področju Slovenije, se letno odvije od 5000 do 10000 skokov.

odskok z letala

 

Ste se kdaj vprašali kakšen je občutek prostega padanja? Ste kdaj sanjarili o letenju?

Občutek ki ga človek doživi v prostem padu je popoln oddih od monotonije vsakdanjika. Pravi pravcati izziv je že samo to, kako naj ta magični občutek opišemo z besedami, brez da bi mu delali krivico. Ampak kljub temu da bo ta občutek nekoliko težko ubesediti, pa ta izziv z veseljem sprejmemo!

Skok s padalom Portorož

 

Kaj sploh pomeni »prosti pad«?

Prosti pad je samo en del samega skoka s padalom. Da ne bo pomote, za večino od nas je prav prosti pad poglavitni razlog, da se »mečemo« z letal. Res pa je, da se izvajajo tudi skoki, pri katerih prostega praktično ni, oziroma ga je izjemno malo. Takšnim skokom pravimo hop-n-pop – gre za angleški izraz, ki pomeni da padalec takoj po odskoku z letala odpre padalo. V večini primerov pa skok s padalom poteka nekako tako: Vožnja z letalom do ustrezne višine; odskok; prosti pad, kjer letimo z 200km/h proti zemlji; odpiranje padala; vožnja s padalom; pristanek.

Tandemski skok - jadranje s padalom

 

Kako dolgo traja prosti pad pri skoku s padalom?

Trajanje prostega pada je v največji meri odvisno od višine odskoka, le-to pa pogojuje sposobnost letala. Pri Prostipad.si skoke v večini opravljamo z višine 4200 – 4300m nad terenom.

Neglede na višino odskoka, človeško telo potrebuje med 10 in 12 sekund da doseže končno hitrost. Ko pa enkrat dosežemo končno hitrost, je hitrost v prostem padu okrog 50 metrov na sekundo (letenje na trebuhu). Žal pa se mora prej ali slej tudi užitek prostega pada končati in potrebno je odpreti padalo. Najnižja dovoljena višina odpiranja padala pri tandemskih skokih je 1500m, ampak kljub temu se tandemska padala največkrat odpirajo med 1500 in 1700m.

To torej pomeni, da pri skoku s 4300m traja prosti pad nekje med 50 in 60 sekund.

odskok z letala - AFF šolanje

 

Kakšen je občutek v prostem padu?

No, odgovor na to vprašanje pa je nekoliko bolj zapleten. Kar bom sedaj napisal zna zveneti nekoliko presenetljivo – v prostem padu človek pravzaprav niti ne dobi občutka padanja, temveč bi ga bolje opisal kot nekakšno lebdenje na vetru. Tik po odskoku se za trenutek občuti pospešek, ampak ko enkrat dosežemo končno hitrost in začutimo podporo vetra je ta občutek veliko bolj podoben lebdenju kot pa padanju kot takem. V kolikor niste vedeli – končna hitrost je tista hitrost, ko telo preneha pospeševati. Za tandemski par je ta hitrost okrog 50m/s oziroma 200km/h.

Gre za občutek, ki je neprimerljiv s čimerkoli v vsakdanjem življenju. Garantiram!

Tandemski skok s padalom s snemalcem

 

Več zabave v prostem padu med skokom s padalom

Padalstvo pa je veliko več, kot le padanje navpično navzdol. S spreminjanjem položaja našega telesa in manipuliranjem površine, ki je izpostavljena vetru lahko reguliramo premike – lahko zavijamo, se premikamo naprej ali nazaj ali celo pospešujemo in upočasnjujemo hitrost padanja.

Skok s padalom v sončni zahod

Poleg vsega poznavanja aerodinamike, pa padalstvo nudi še izjemen občutek popolne svobode. Le na tak način lahko dejansko v celoti izkusimo element. Kakor pravijo – vožnja z ladjo ni plavanje. Isto velja za letenje – Vožnja v letalu ni pravo letenje. Da bi v celoti izkusili element, je potrebno zapustiti vozilo. Zato pa pravimo, da če želite izkusiti letenje, morate zapustiti letalo in se nam pridružiti pri skoku s padalom.

A kljub temu da smo se trudili, je tudi naš opis prostega pada nekoliko krivičen. Veliko raje bi vam ga pokazali tako, da ga izkusite na lastni koži.