ŠPORTNO PADALSTVO VS JADRALNO PADALSTVO: V ČEM SE RAZLIKUJETA?

Tandemski skok s padalom in tandemski polet s padalom ali športno padalstvo in jadralno padalstvo - sta najpogostejši vrsti športa v zraku, kljub temu pa ju večina ljudi še vedno meša.

 

Torej, kakšna je razlika med športnim in jadralnim padalstvom? Pri športnem padalstvu gre za skok z letala, pri jadralnem padalstvu pa se spustiš s fiksnega objekta – največkrat s hriba. V nadaljevanju je obrazloženih še nekaj razlik med njima.

 

PROSTI LET VS PROSTI PAD

Pri jadralnemu padalstvu imamo prosti let, kar pomeni, da opravljamo padalo od začetka do konca. Pri šprtnemu padalstvu pa začnemo s prostim padom, padalo pa odpremo šele na določeni višinski točki.

 

GOR VS DOL

Pri športnemu padalstvu je padalo oblikovano tako, da se varno spušča proti tlom. Pri jadralnemu pa je cilj, da se padalo s pomočjo termike in vetrov lahko dvigne.

 

SEDENJE VS VISENJE

Ti dve vrsti padala se razlikujeta v vezeh. Pri jadralnem padalu so vezi oblikovane kot naslanjač, medtem ko pri športnem padalu visiš podobno kot pri plezanju. Ampak brez skrbi, oboje je udobno.

 

PADALO OBDRŽIŠ VS PADALO ODVRŽEŠ

Če pride do nepravilnega delovanja jadralnega padala, padalo obdržimo, medtem ko ga pri športnem padalstvu odvržemo (res je – bye bye), saj imamo v nahrbtniku vedno še eno – rezervno padalo.

 

AVTOMATIČNA REZERVA VS ROČNA REZERVA

Če pri športnemu padalstvu med skokom naletimo na kakšne težave in ne moremo sami odpreti padala, ali tega ne storimo pravočasno, to namesto nas naredi padalski avtomat, ki sam sproži odpiranje rezervnega padala. Jadralci nimajo takšne sreče. Njihove rezerve se sproži ročno, poleg tega pa je to tudi težje narediti kot pri športnih padalih. Je pa res, da jih jadralci redkeje uporabijo, predvsem, ker je za izbiro te opcije potrebna zadostna višina.

 

OKROGLA REZERVA VS REZERVA TIPA KRILO

Druga razlika pri rezervnih padalih je tudi oblika. Rezerva je pri športnih padalih kvadratna. To pripomore k temu, da se sproži hitro in je (kar je najpomebnejše) vodljiva. Jadralni padalci nimajo kvadratne rezerve, ampak okroglo – takšno, kot so športni padalci uporabljali zelo dolgo nazaj. To pa zato, ker ne morejo odvreči padala, dve odprti kvadratni padali pa bi še dodatno otežili situacijo. Takšna rezerva ni vodljiva, zato je pristanek kar nadležen – greš, kamor te odnese.

 

VREME

Vreme je pomembno tako pri športnemu kot tudi pri jadralnemu padalstvu, vendar ima dosti močnejši pomen pri jadralnem padalstvu. Ker se takšno padalo lahko v zraku dvigne, je jadralec dlje časa izpostavljen vremenu – nenadne spremembe lahko močno vplivajo na varnost. Vreme ni tako ključnega pomena pri športnih padalcih, saj je padalo oblikovano za spust. Izogibati se morajo le skokov skozi res goste oblake in paziti na hitrost vetra.

 

KAJ JE BOLJE – JADRALNO ALI ŠPORTNO PADALSTVO?

Obe vrsti padalstva sta noro popularni. Pri obeh so športniki, ki živijo za to (nekateri se ukvarjajo celo z obema), zato ne obstaja »bolje« ali »ne tako dobro« – vse je odvisno od tvojega pogleda na nebo.

Za nas, ki skačemo z letala je glavni smisel skoka s padalom prosti pad, vožnja s padalom, pa je zgolj način preživetja oz