TEKMOVANJE V SKOKIH S PADALOM OZ. V PADALSKIH DISCIPLINAH

Za tandemski skok se samo v ZDA odloči več 20.000 ljudi na leto, od tega se jih ogromno odloči, da bodo s tem nadaljevali. Za razliko od skoka s padalom v tandemu, kjer je začetnik pripet na inštruktorja tandemskih skokov, športni padalci z letala skačejo sami. Da so dovolj usposobljeni za tekmovanje, je potrebno veliko število skokov s padalom in treningov. Vsaka tekmovalna disciplina ima svoja pravila in kriterije. Padalci tekmovalci se lahko udeležijo skupinskega ali individualnega nastopa. Tukaj je opisanih 5 najpogostejših disciplin skokov s padalom.

Formation skydiving – letenje v formacijah

Po intenzivnih vajah na tleh, se skupina 4 ali več padalcev odpravi v zrak, kjer med prostim padom izvajajo zanimive in zapletene formacije. Pri tem so padalci obrnjeni s trebuhom proti zemlji. Na voljo imajo le 35 sekund od odskoka z letala, v tem času pa morajo čim večkrat izvesti formacije v določenem vrstnem redu. Nad njimi leti padalec s kamero, ki njihov skokv prostem padu posname.

skok s padalom - 4way

Skok s padalom - letenje v formacijah

Vertical formation skydiving – vertikalno letenje v formacijah

 

V nasprotju s prejšnjo disciplino, padalci pri tej ne padajo s trebuhom proti tlom, ampak so obrnjeni z glavo navzdol, navzgor ali kombinacija obojega. Skupino sestavljajo 4 člani, njihov skok pa prav tako posname padalec s pritrjeno kamero. Ta disciplina je zaradi kota padanja precej hitrejša od prejšnje in zahteva veliko potrpljenja pri treningih. Skupine ocenijo glede na uspešnost formacij v pravilnem zaporedju.

 

Freestyle skydiving – letenje v prostem slogu

Pri tej disciplini na prostem padalci tekmujejo v parih, kjer skočita skupaj tekmovalec in snemalec. Freestyle skydiving je kot ples v zraku, kjer tekmovalci pokažejo svojo ustvarjalnost. Sodniki ocenijo težavnost gibov in natančnost izvedbe.

 

Canopy piloting – vožnja padala

Kot nam pove že ime, ta disciplina se odvija, ko se padalo odpre. Obstaja več različnih tekmovanj, ki zahtevajo različno opravljanje padala in kriterije. Tekmovalci morajo pristati na določeni točki ali naredijo »swoop.« Tu ima padalec pri pristanku veliko hitrost in pristaja vzporedno s tlemi. To tekmovanje pogosto kombinirajo tudi z vodnimi športi, ko padalci izvajajo razne gibe na vodi.

skok s padalom - "swoop" pristanek

Canopy relative work skydiving – letenje v formacijah pod padalom

Ta disciplina je podobna kot »formation skydiving,« le da se ta odvija pod kupolo. Tekmovalci se priključijo na kupole sotekmovalcev in tako naredijo čudovito formacijo, ki jo lahko upravljajo in razkazujejo po nebu. Snemalec (pod kupolo) posname formacijo, sodniki pa ocenijo zmožnost vzpostavljanje formacije v določenem času. Ker je ta disciplina osredotočena na formacije pod kupolo, tekmovalci skočijo na nižji višini in odprejo padala takoj po odskoku.

skok s padalom - letenje v formacijah