ZMOTNA DEJSTVA O PADALSTVU

Skok s padalom iz letala je ena od najbolj dih jemajočih, izpolnjujočih, norih in čudovitih izkušenj, ki jo boste imeli v času svojega življenja možnost poizkusiti. Padati proti trdnim tlom z visoko hitrostjo, brez kakršnegakoli vozila – sam s sabo, prepuščen nemilosti sile gravitacije, se nas ne dotakne samo na nekem prvinskem nivoju, temveč vzbudi tudi nekakšen alarm v naših drevo-plezajočih, »primatskih« opičjih možganih. Te domneve, ki navadno izvirajo iz raznih filmskih prizorov čigar namen je zabavanje občinstva – ali pa zgolj iz osebnega razmislega preden se podamo na skok s padalom – in zato mogoče delujejo nekoliko zaskrbljujoče, pa niso vedno čisto resnične. Neglede na to zakaj se vam določeni dvomi porajajo, bom tu spodaj opisal najpogostejše pomisleke naših strank o skoku s padalom – ter razloge, zakaj vam glede teh pomislekov ni potrebno preveč skrbeti.

Navdušenje ob skoku s padalom

 

Skok s padalom NI podoben spustu na prostem padu v Gardalandu

Normalno je pričakovati, da mora biti občutek odskoka iz letala, po katerem začneš hitro pospeševati proti tlom zelo podoben tistemu ki ga doživiš ob spustu na prostem padu v Gardalandu. Vendar temu ni tako! Vsakdo ki je izkusil vožnjo na prostem padu v zabaviščnem parku Gardaland, pozna občutek, ko se ti zdi, da imaš vsebino svojega želodca in želodec sam skorajda v ustih. Do tega pride, ko te naprava sunkovito potegne proti tlom, da lahko dovolj hitro doseže hitrost dejanskega prostega pada in tako upraviči svoje ime. Pri skoku s padalom iz letala pa tega občutka ni, saj so sile pri skoku s padalom zelo majhne, ni nobenih sunkovitih premikov, potegov, vse se dogaja zelo zvezno, saj za gibanje izkoriščamo izključno samo hitrost letala s katerega skočimo in pa silo gravitacije ter upora. Res je, da letimo hitro. Res je izjemno. Res je neprimerljivo s čimerkoli drugim. Vendar NE, ne premetava te in najpomembneje, NE, nikoli ne dobiš občutka da imaš želodec v ustih. Iz letala se samo nežno odrinemo ven in čakamo, da naša teža poskrbi, da po nekje 10 sekundah padanja pridemo do končne hitrosti, ki se običajno giba med 180 in 230 km/h.

Odskok iz letala

 

V prostem padu ti ne bo nikoli naredilo slabo

Pri skoku s padalom, med prostim padanjem, na naše telo ne delujejo nobene takšne sile, ki bi nam lahko povzročile slabost. Karšnekoli čudne reakcije razen ogromnega nasmeha na obrazu so zgolj zelo redke izjeme. Dejstvo je, da ima skok s padalom pravzaprav ravno nasproten učinek od normalnega delovanja naših možganov. Tandemski skok s padalom je izkušnja, ki tvoje možgane, tvoje misli prikuje zgolj na tisti trenutek, vse ostalo takrat preneha obstajati – gre za izjemno senzorično izkušnjo, ki te v trenutku, v celoti popolnoma prevzame. Torej tudi v primeru, da ste večer prej s kolegi nagnili kakšen kozarček preveč, ali če si si morda privoščil/a ne ravno najlažji zajtrk in se ne počutiš ravno 110% preden se odpraviš na letališče, bodo tej dvomi najverjetneje izginili takoj ko se dogodivščina začne.

Skok s padalom nad Portorožem

 

Ne boste se počutili kot da padate

Ko skočimo iz letala ne začnemo padati takoj navpično navzdol, saj odskočimo medtem ko letalo leti z okrog 120km/h hitrosti, kar pomeni da gre praktično za vodoravni met, kjer se hitrost in posledično sila upora na telo zelo postopoma povečuje. Hitrost letala je tisto, kar izniči občutek »padanja v prazno« saj nam nudi tisto tako imenovano zračno blazino, na katero se uležemo takoj po odskoku iz vrat letala. Občutek padanja se zato lahko pojavi le točno takrat, ko se vaša zadnjica odlepi od letalskih vrat, takoj zatem pa boste že čutili podporo vetra ki vas objame, slišali veter ki bo zavel okrog vaših ušes in vaša usta se bodo (najverjetneje) razlezla v širok nasmeh. V kolikor bi radi bolje razumeli poskusite potisniti roko skozi okno avtomobila med vožnjo. Najprej jo postavite direktno na veter, in z njo malo upravljajte proti uporu zraka, nato pa jo zapeljite za ogledalo – v zavetrni legi ogledala roka ne bo več ležala na zračni blazini in bo zato omahnila....to je občutek kakršnega pri tandemskem skoku s padalom definitivno ne boste doživeli.

Tandemski skok - občutek hitrosti padanja med oblaki

 

Vaše oči ne bodo opazile hitrosti približevanja zemlji

Ker skoke s padalom izvajamo z velikih višin – navadno s 4300 metrov nad terenom – smo žrtve »optične prevare«. Kljub temu, da padamo proti tlom s hitrostjo okrog 200 km/h, nam naše oči tega ne opazijo. Zakaj? Gre za optično prevaro, ker so tla tako zelo oddaljena od nas, da nimamo občutka kako hitro se gibamo, saj v zraku za to ni nobenih referenc. Edini način, da dobiš občutek za hitrost s katero padaš skozi zrak, je da imaš nekoliko sreče in padaš v bližini oblaka, ki je edina statična primerjava, ki nam da vedeti kako hitro se v resnici gibamo v primerjavi z oblakom. Ta isti občutek kot ga dobimo v bližini oblaka bi lahko doživeli tudi v neposredni bližini tal, vendar bi bilo to žal bistveno nižje od višine na kateri normalno odpiramo padala, kar pomeni da bi lahko bilo izredno nevarno. Ker tega ne želimo nikdar doživeti, imamo v  vseh naših padalih (govorim o padalih podjetja prostipad.si) tudi računalnike, ki lahko sami odprejo rezervno padalo v primeru da se tlem zaradi kakršnegakoli razloga v prostem padu preveč približamo.

Razgled ob tandemskem skoku s padalom

 

 

Občutek bo veliko bolj navdušujoč kot pa strašljiv

Vsakdo se počuti nekoliko nervozno, ko se pripravlja na skok s padalom. Logično, da je tako, saj se odpravljaš na letalo, s katerega boš nato odskočil, pripet na nekoga ki si ga 10 minut nazaj spoznal, skupaj pa imata v prostem padanju okrog 60 sekund časa, da odpreta padalo in si »rešita življenje«. Zato menim, da je bolj normalno, ko je nekoga strah in je posledično malce nervozen, kot če bi bil kdo popolnoma ravnodušen. Ta strah, pa se med potovanjem na višino začne počasi pretvarjati v navdušenje. Ustnice se vedno bolj razlezajo v nasmeh, utrip se povišuje, fokus se izboljšuje. Nato se odprejo vrata letala...srce se za trenutek ustavi, nato pa še pospeši....glas se zatrese....dlani spotijo...in skočiš oz. bolje rečeno, slediš prej dogovorjenim inštruktorjevim navodilo in počakaš, da vaju odrine skozi vrata. Že v prvi sekundi strah popolnoma izgine, nasmeh se razleze še bolj na široko in takoj ti je jasno, da se ti dogaja nekaj najbolj posebnega v življenju.

Čisti užitek ob skoku v tandemu

Kaj praviš...SI PRIPRAVLJEN na svoj skok s padalom v tandemu? Kontaktiraj nas še danes!