ALI MORAM BITI DOBRO FIZIČNO PRIPRAVLJEN ZA SKOK S PADALOM?

Načeloma svetujemo, da so posamezniki ki se želijo udeležiti skoka s padalom v tandemu v dobri telesni pripravljenosti – predvsem je pomembno da so primerno gibljivi, mentalno zbrani, ter da imajo nekaj moči v svojih trebušnih mišicah.

A naj vas pomirim – to še zdaleč ne pomeni, da more biti posameznik v vrhunski športni pripravljenosti…daleč od tega. A kljub temu je pomembno zavedanje, da skok s padalom ni le nekakšna vožnja na vlakcu smrti. Vsak udeleženec skoka s padalom v tandemu ima namreč zelo aktivno vlogo pri samem skoku, katera zahteva določeno mero moči in gibljivosti. Dovolite, da nekoliko podrobneje razložim v nadaljevanju.

Najboljši občutki ob skoku s padalom

PRIPOROČILA KAR SE TIČE FIZIČNE PRIPRAVLJENOSTI ZA SKOK S PADALOM:

Pri skokih s padalom v tandemu je nekakšno splošno prepričanje, da bo vaš tandem inštruktor opravil vse kar je potrebno in ste vi le njegov »potnik«. Res je, da vaš inštruktor nadzoruje in kontrolira dogajanje, a vseeno imate tudi vi svojo vlogo pri naslednjih stvareh:

                -Skupna telesna teža (inštruktor + vi),

                -vkrcavanje na letalo,

                -plazenje proti vratom letala,

                -položaj telesa v fazi prostega pada,

                -zmožnost upoštevanja navodil,

                -dovolj fizične moči, da dvignete noge pred seboj ob pristanku na zadnjo plat.

 

OMEJITEV SKUPNE TELESNE TEŽE PRI SKOKU S PADALOM V TANDEMU

V padalstvu obstajajo nekatere omejitve, ki so vezane na opremo. Pri Prostipad.si, uporabljamo opremo, ki narekuje omejitev skupne teže tandemskega para pod odprtim padalom maksimalno 500 lbs, kar je približno 227 kilogramov. A ta omejitev ni vedno črno bela, saj posameznikovo razmerje med njegovo višino in težo odločilno vpliva na to, ali se mu bo pasovje prilegalo tako kot je to potrebno ali ne. Za primer, posameznik ki je visok 160cm in tehta 120kg ima precej različno telesno konstitucijo od posameznika ki ima 195cm in 120kg. Ta razlika vpliva na prileganje pasovja in je lahko vzrok, da se eden od njiju posledično skoka ne bi mogel udeležiti (zato se v primeru teže nad 100kg z vsakim potnikom posebej posvetujemo, ali je skok izvedljiv). Če vas zanima karkoli več na to temo, lahko preberete še ta BLOG, oz. nas prosim kontaktirajte na št. 031-594-111 in z veseljem bomo odgovorili na vaša vprašanja.

 

VKRCAVANJE NA LETALO PRED SKOKOM S PADALOM

Vkrcavanje na letalo namenjeno skoku z njega izgleda precej drugače kot je to pri potniških letalih. Pred vrati namreč navadno ni stopnic do višine letala, prav tako tudi sedeži niso rezervirani. Prostor v letalu je bistveno manjši, zato je potrebno nekaj čepenja, klečanja ali puzanja po zadnji plati da pridemo do svojega »sedeža«. Še enkrat, ni treba da ste vrhunski športnik, a kljub temu vam bo nekoliko gibljivosti in moči definitivno v pomoč.

Letalo za izvajanje skokov s padalom

 

TANDEMSKI SKOK - PRISTOP K VRATOM TER ODSKOK Z LETALA

Ko je čas za odskok, se bo potrebno po zadnjici podrsati do roba vrat. Prostor je omejen, vstati pa ni mogoče, saj je naše letalo za to prenizko, zato bo potrebno nekaj manevriranja, da se lahko udobno postavimo med vrata pripravljeni na odskok.

 

POLOŽAJ TELESA V PROSTEM PADU MED TANDEMSKIM SKOKOM S PADALOM

Ena najpomembnejših vlog pri skoku s padalom v tandemu pa je seveda primeren telesni položaj. Izgledali naj bi nekako kot banana – usločeno telo, s trebuhom naprej – ki nam omogoča stabilno letenje.

Takšen položaj lahko povzroči nekoliko pritiska v ledvenem delu hrbtenice in je lahko nekoliko neprijeten za ljudi, ki trpijo za kroničnimi bolečinami v križu, ali so imeli operacijo hrbtenice. Prav tako moram poudariti, da sunek ob odpiranju padala ni vedno nekaj izjemno nežnega, saj se takrat hitrost padanja hitro zmanjša. Tudi ta del skoka je včasih lahko nekoliko neprijeten za posameznike, ki trpijo za poškodbami vratu ali hrbta.

A vsak ima drugačen prag bolečine in kar je izjemno neprijetno nekomu, lahko nekoga drugega sploh ne moti. Zato nekoliko boleč hrbet načeloma še ni razlog, da ne bi smeli skočiti. A če o kateri zdravstveni težavi niste prepričani, je po našem mnenju najboljše pred skokom vprašati zdravnika.

 

SPOSOBNOST SLEDENJA NAVODILOM MED TANDEMSKIM SKOKOM S PADALOM

Imeti sposobnost slediti navodilom je zelo pomemben del posameznikove pripravljenosti, saj bo tandem inštruktor ves čas z vami komuniciral, ter vam dajal informacije, kaj morate v določeni fazi skoka početi, od vas pa pričakujemo, da se boste navodil po svojih najboljših močeh poskušali držati.

 

DVIG NOG PREDSE MED PRISTANKOM SKOKA V TANDEMU

Najpogostejše poškodbe, ki se pojavljajo med skoki s padali pa so poškodbe nog ali podrobneje gležnjev ali kolen. V veliki večini omenjenih primerov pa je vzrok za to posameznikova nezmožnost, da bi noge vzdignil predse s pomočjo rok in trebušnih mišic, kar je nujno potrebno za varen pristanek na zadnjico.

Zadnje dejanje tandemskega skoka s padalom - pristanek