ALI JE SKOK S PADALOM SLAB ZA VAŠ HRBET?

Na  to vprašanje vam ne morem direktno odgovoriti z »ja« ali »ne«, saj lahko bolečine v križu pomenijo marsikaj – od nelagodja v predelu križa zaradi težav z išiasom, pa do operativne fuzije vretenc. Kljub temu pa mnogi ljudje z bolečinami v križu vseeno skačejo s padali brez težav, se pa med nami tudi najde kdo, ki čuti nelagodje v križu pravzaprav vsak skok. Težave vsakega posameznika so namreč navadno čisto specifične, zato vam na splošno žal ne morem odgovoriti.

Namen tega članka pa je, da vam ponudim čim več informacij na temo skoka s padalom v tandemu, ter kako skok s padalom vpliva na sam hrbet med vožnjo v letalu, prostim padom, odpiranjem padala ter ob pristanku. Upam, da bodo ponujene informacije dovolj detajlne, da vam bodo lahko pomagale pri odločitvi ali je skok s padalom v tandemu primeren za vas, v kolikor vas pestijo težave v predelu križa.

 

POTENCIALNI TRENUTKI TEKOM SKOKA S PADALOM, KO SE LAHKO POJAVI NELAGODJE V PREDELU KRIŽA

Skok s padalom v tandemu je fizična izkušnja, sam skok pa se načeloma deli na 4 dele, znotraj katerih je mogoče, da se pojavi nelagodje v predelu križa.

To so:

                1. Letalo: vkrcavanje, let na višino, odskok

                2. Prosti pad

                3. Faza odpiranja padala

                4. Pristanek

 

PRVI DEL SKOKA S PADALOM - LETALO

Ko govorimo o letalih ki so namenjena skokom s padalom moram poudariti, da so takšna letala namenjena kratkim, hitrim letom na 4300m višine, niso pa namenjena dolgotrajnemu letenju. To niso potniška letala s stevardesami in udobnimi sedeži.

Vkrcavanje v letalo zna bit nekoliko nerodno, saj je potrebno stopiti relativno visoko, nato pa se je potrebno s pomočjo vseh štirih spraviti do pravega »sedeža« v letalu. Ko enkrat že sedimo, pa precej tesno ob nas sedijo še drugi padalci, zato je bolj malo prostora za gibanje.

Ko smo dovolj visoko in je čas, da zapustimo letalo, se moramo - s svojim inštruktorjem pripetim tesno nase - s pomočjo vseh štirih prestaviti do roba vrat. V kolikor je posameznik slabo gibljiv ali ima resne bolečine v križu, je lahko ta del skoka s padalom nekoliko neprijeten.

Letalo pripravljeno za vkrcavanje potnikov za skok s padalom

 

NAJZABAVNEJŠI DEL SKOKA S PADALOM - PROSTI PAD

Za kontrolirano in stabilno letenje v prostem padu je zelo pomemben položaj telesa tako tandem inštruktorja kot tudi vas kot »potnika«. Idealen položaj telesa je usločen položaj - nekoliko podoben obliki banane – odprta prsa, boki potisnjeni naprej in pokrčene noge za seboj. Ta usločen položaj lahko posameznikom s težavami v križu povzroči nekaj nelagodja, saj nekoliko poveča pritisk na predel križa.

 

TRETJI DEL SKOKA S PADALOM - FAZA ODPIRANJA PADALA

Navadno je ravno ta faza tista, ki naše obiskovalce najbolj skrbi – posebej tiste, ki že imajo za seboj operacijo hrbta (od fuzije vretenc, do vstavljenih ploščic in vijakov ki pomagajo pri stabilnosti itd.)  Faza odpiranja padala je lahko naporna za vrat in hrbtenico, saj se v tej fazi hitrost padanja zmanjša z 200km/h na okrog 30km/h v le nekaj sekundah, čeprav se padalo v večini primerov odpre zelo nežno.

Faza odpiranja padala pa žal ni vedno enaka in popolnoma predvidljiva – včasih se padala odpirajo nekoliko dlje in počasneje (to si vsi vedno želimo), včasih pa se odprejo hitreje kot bi si želeli. Vse to pa vpliva na to, kolikšen pritisk na hrbtenico posameznik občuti v fazi odpiranja padala.

Kljub temu, da mnogi fazo odpiranja padala ne vidijo kot čisto nič posebno napornega, pa predlagamo, da ste v primeru da imate predhodne težave z vratom ali hrbtom čim bolj previdni, ter se pred skokom s padalom posvetujete z osebnim zdravnikom.

Faza odpiranja padala pri skoku s padalom z letala

 

ZADNJA FAZA SKOKA S PADALOM - PRISTANEK

Podobno kot pri fazi odpiranja padala je tudi pri pristankih. Niti dva pristanka namreč nista popolnoma enaka. Obstajajo idealni in ne čisto idealni pristanki, ki so pogosto odvisni od več dejavnikov – od vremenskih razmer, temperature, jakosti vetra ter v največji meri od izkušenj tandem inštruktorja. Kljub temu, da so naši inštruktorji najbolj izkušeni v Sloveniji, pa vam izjemno nežnega pristanka žal ne moremo 100% garantirati. Lahko vam garantiram le, da bomo naredili čisto vse kar je v naši moči, za nežen pristanek.

Pristanek, po skoku s padalom

 

V kolikor ste prebrali zgoraj napisano in še vedno niste čisto prepričani glede tega ali je skok s padalom v tandemu primeren za vas, nas čimprej kontaktirajte, in z veseljem bomo odgovorili na vsa vaša nadaljnja vprašanja.