JE ČLOVEK SPLOH KDAJ »PRESTAR« ZA SKOK S PADALOM?

Skoki s padalom v tandemu obstajajo v svoji trenutni obliki že vse od zgodnjih osemdesetih let in od takrat smo se, glede tega tipa skokov, že izredno veliko naučili. Skok s padalom je izredno vznemirljiva in izpolnjujoča izkušnja in ravno vaš prvi skok, bo najboljši skok v vašem življenju. Zaradi stroge regulative, ki velja tako za aviacijo, kot tudi za padalstvo, obstajajo določena pravila povezana s prevzemanjem odgovornosti, zaradi katerih so določeni posamezniki premladi za skok s padalom (v kolikor starši ne želijo prevzeti odgovornosti za to osebo) – a kljub temu nihče ne more biti »prestar« za skok.

Naj razložim…

 

Zahteve glede starosti za skok s padalom

Skok s padalom ni zgolj izjemno enkratno doživetje, katerega mora vsakdo prečrtati s svojega »bucket list-a«, ampak je lahko tudi šport, hobi ali celo življenjski slog. Sam proces skoka s padalom v tandemu je namensko prirejen tako, da je dosegljiv že z minimalno pripravo na sam skok. In kljub temu, da je padalstvo v resnici veliko bolj varno kot večina misli oziroma pričakuje, pa je še vedno prisoten element »dodatnega tveganja« v primerjavi z vsakdanjim življenjem, kar pomeni, da mora biti posameznik, ki se želi skoka udeležiti zakonsko odrasel (star vsaj 18 let), ali imeti podpisano izjavo skrbnika, o prevzemu odgovornosti za to osebo. Zgornje meje za skok s padalom z vidika starosti pa ne predpisuje nihče, zato uradno nihče ni »prestar« za skok s padalom. Tu je edini mogoč omejujoč dejavnik le počutje, ter fizična sposobnost posameznika.

Zadovoljstvo ob skoku s padalom

 

Ali se starejši ljudje udeležujejo skokov s padalom v tandemu?

S ponosom lahko odgovorim, da pravzaprav zelo pogosto! Padalstvo je hobi, ki zahteva precej pozornosti, saj vključuje zelo specifična znanja, ki jih ni mogoče osvojiti v nekem smešno kratkem času, hkrati pa ta šport spremlja izjemno pozitivna in če temu lahko tako rečem – zelo družinsko naravnana skupnost, znotraj katere vas čakajo mnoge izjemne avanture, ne glede na vašo starost. Ljudje, ki se odločijo postati padalci v večini to tudi ostanejo in po svetu obstaja kar nekaj manjših skupnosti padalcev, ki skupaj skačejo že desetletja – in s tem vztrajajo vse tja do 80 let starosti, včasih še več.

 

Kakšen je rekord - najstarejši tandem potnik pri skoku s padalom?

Skok s padalom v tandemu – pri takšnem skoku oseba zapusti letalo s hrbtom tesno pripeta na trebuh svojega tandem inštruktorja, to je daleč najpogostejši način, da se nekdo prvič v življenju sreča s padalstvom. Ta metoda zagotavlja najkrajšo možno pot do dejanskega skoka s padalom. Ker inštruktor upravlja ter nadzoruje proces skoka, ter opravlja vse fizično zahtevnejše dele samega skoka, to omogoči tudi tistim, ki samostojno še ne bi želeli zapustiti letala s padalom na hrbtu, da samozavestno izkusijo lepote take izkušnje. Pravzaprav se kar pogosto dogaja, da se ljudje starejši od 80 celo 90 let odločajo za skok s padalom v tandemu – Trenutno je namreč rekordna starost za skok s padalom v tandemu 103 leta ter 180dni (Al Blaschke). Impresivno, kajne?

Najstarejši skočil s padalom v tandemu - Al Blaschke

 

»Prestar sem že za skok« je zato le še en ne ravno najboljši izgovor, kajti to v resnici sploh ne obstaja. Odskok z letala, ter uživanje v prostem padu s 4300m le s pomočjo sile gravitacije, je ena od najbolj intenzivnih in izjemnih stvari, ki jih človek v življenju lahko naredi. Po naše bi moral čisto vsakdo vsaj enkrat v življenju občutiti vse občutke in čustva, ki jih takšen skok s padalom vzbudi. Prav tako pa imamo pri prostipad.si čisto vse kar je potrebno, da bo vaša izkušnja čarobna. Naše osebje namreč redno skače s posamezniki vseh starosti in bo naredilo čisto vse v svoji moči, da te izkušnje nikdar ne boste pozabili. Če se po branju tega članka še vedno ne boste mogli odločiti glede skoka s padalom, ali če boste imeli kakršnakoli vprašanja, je najbolje da nas kar pokličete po telefonu in z veseljem bomo razložili vse nejasnosti.

 

Skok s padalom je pravzaprav nekaj najboljšega na svetu, zato ne odlašajte in se tega lotite čimprej. Kajti poleg tega, da se boste po skoku počutili izjemno, vas zna takšna izkušnja tako močno pritegniti, da boste začeli raziskovati o tem, kako to nadgraditi in se pridružiti padalski družini skozi tečaj padalstva (Točno tako se je namreč to zgodilo meni). Nikoli ni prepozno za osvajanje novih znanj in prav tako NIKOLI nismo prestari za skok s padalom, sploh skok v tandemu. Če ste pripravljeni skočiti v neznano, neglede na vašo starost, nas lahko kontaktirate že danes!