KAKŠNI TIPI SKOKOV S PADALOM SPLOH OBSTAJAJO?

Padalstvo je pravzaprav zelo širok pojem, saj se naš šport deli na mnoge discipline.

Na primer tandemski skok s padalom je izvrstna priložnost za vsakogar, da na lastni koži izkusi lepoto in svobodo ki nam jo naš šport nudi. Si se odločil da bi želel posizkusiti še samostojen skok s padalom? Tudi to je mogoče – in ko enkrat pridobiš padalsko licenco se ti odpre cel nov svet raznoraznih možnosti.

 

Padalstvo v grobem lahko razdelimo na:


  • Tandemske skoke s padalom – najbolj so priljubljeni pri osebah, ki se šele prvič srečujejo s padalstvom, saj se tako lahko pripeti na inštruktorja popolnoma varno prepustijo užitkom prostega pada.

  • Šolanje padalcev – Obstaja več različnih tipov šolanja, vendar je kljub temu cilj vseh tipov šolanj to, da vas učinkovito pripravijo na pridobitev padalske licence.

  • Formacije ali Formation skydiving – Ena od prvih disciplin, ki se jo večina padalcev začetnikov nauči najprej – cilj discipline je leteti tesno skupaj, in sestavljati vnaprej izžrebane formacije.

  • Prosti let ali Freefly – Gre za naprednejšo disciplino, pri kateri lahko letimo v kakršnikoli telesni orientaciji, od letenja na trebuhu, hrbtu, v stoje, pa do letenja na glavo, pod kotom itd.

  • Upravljanje padala ali Canopy piloting – uporaba svojega padala in izkoriščanja njegovih sposobnosti do samega maksimuma je zelo pomembna veščina zato se marsikdo uči uporabljati padalo še za kaj drugega kot zgolj za mirno letenje in pristanek.

 

Poleg naštetih disciplin sem jih definitivno še nekaj izpustil. O njih se boste lahko naučili več, ko boste napredovali v športu samem. Za zdaj si zgoraj opisane discipline poglejmo še malce bolj podrobno.

 

TANDEMSKI SKOK S PADALOM

Tandemski skok s padalom je najpogostejši tip skoka, ki ga izberejo ljudje, ki želijo izkusiti lepote našega športa, brez da bi jim bilo potrebno osvojiti vse znanje, ki je potrebno za samostojen skok.

Ime »tandemski skok« izhaja iz predpostavke, da z istim padalom skočita dve osebi, ki sta pripeti druga na drugo in skupaj na padalo – ti dve osebi sta tandem inštruktor zadaj in vi spredaj.

Mi našim strankam pravimo kar »tandem potniki«. Zakaj takšno imenovanje? Predvsem zato, ker gre za adrenalinsko doživetje po vaši meri – v kolikor želite vajeti v polni meri prepustiti inštruktorju, je to kar se nas tiče popolnoma v redu, kljub temu da smo mnenja, da več kot oseba sodeluje, bližje dejanskemu samostojnemu skoku s padalom je izkušnja. Kljub temu pa vam ne pravimo da ste naši učenci, saj je padalstvo še veliko veliko več kot zgolj to, da človek drži usločeno pozicijo v času prostega pada in dvigne noge na pristanku.

Skok s padalom v tandemu - Prostipad.si

 

TEČAJ PADALSTVA

Si se mogoče kdaj vprašal, kako bi bilo leteti? Postani padalec in občuti letenje!

V kolikor se odločiš za vpis v padalski tečaj, bo to definitivno ena od najbolj nagrajujočih stvari, ki si jih v življenju storil. Tekom tečaja boš napredoval po nivojih. Vsak od teh nivojev je skrbno zasnovan tako, da te med napredovanjem med njimi učijo vedno več novih, uporabnejših metod in sposobnosti, ki ti bodo po koncu tečaja omogočila, da boš lahko skakal popolnoma sam, ter da boš znal sam tudi pravilno poskrbeti za svojo opremo.

Obstaja več različnih tipov padalskih šol. Nekateri padalski centri uporabljajo šolanje »na gurtno« - gre za sistem, pri katerem ti poseben sistem avtomatsko odpre padalo takoj zatem, ko zapustiš letalo. Drugi uporabljamo AFF ali Accelerated FreeFall način šolanja, pri katerem ob učencu skočita še dva inštruktorja.

Gre za zelo podrobno strukturiran tip šolanja, ki je po mojem mnenju najbolj učinkovit. Poleg teh dveh načinov pa obstaja še tretji način, ki je neke vrste mešanica prejšnjih dveh, in sicer IAD al Instructor Assisted Deployment. Pri tem tipu šolanja gre za enak princip šolanja kot pri šolanju na gurtno, s  to razliko, da pri slednjem inštruktor odigra vlogo »gurtne« in aktivira učenčevo padalo takoj po njegovem odskoku (vendar ne skoči z njim).

Padalski tečaj

 

FORMACIJE PRI SKOKIH S PADALOM

Formacije ali Formation Skydiving, kateremu se v padalskih krogih lahko reče tudi »relative work« ali krajše RW. Pri tej disciplini ekipa v prostem padu leti čim bližje drug drugemu, ter sestavlja like s pomočjo prijemanja udov (rok ali nog) svojih ekipnih kolegov. To bo prva disciplina katero se boste začeli učiti po tečaju, saj pri tej disciplini vedno letimo v isti orientaciji (s trebuhom proti tlem, enako kot med šolanjem), prav tako pa se v tej disciplini učimo varnega letenja v družbi drugih ljudi, hkrati pa na tak način nadgrajujemo tudi svoje letalne sposobnosti.

FS 4-way ali četvorke velja za kraljevo disciplino formacijskega letenja, saj zahteva najvišji nivo znanja letenja na trebuhu ter izjemno uigranost ekipe, za uspešno tekmovanje v tej disciplini. V naši padalski inštruktorski ekipi imamo vseh 5 članov Slovenske državne FS 4-way, na kar smo izjemno ponosni!

Letenje v formacijah - RW

 

PROSTI LET ali FREEFLY

Prosti let je disciplina, ki zajema vse ostale položaje razen statičnega letenja na trebuhu (ker je ta tip letenja osnova formacijskega letenja). To pomeni, da lahko padalce v disciplini prostega leta vidimo, kako letijo v vseh možnih orientacijah, pod vsemi možnimi nakloni – od letenja na hrbtu, sede, pa do letenja v stoje ali na glavo. Takšno letenje zahteva še bistveno več znanja, saj ti položaji nudijo manj površine, zato jih letimo pri veliko večjih hitrostih in je zato prostora za napake še nekoliko manj.

Nekateri padalci pravijo, da so letalci prostega sloga »deskarji« za naše FS letalce, ki jih dojemajo kot »smučarje«. Verjamem da je vsem ki smučate ali deskate že jasno o čem govorim 😉

Proste let oziroma freefly - letenje na glavo

 

LETENJE S KAMERO/SNEMANJE

Kamermani – padalci ki skačejo s snemalno opremo na čeladi – so izredno pomemben del padalstva. Oni so tisti, ki ujamejo čarobnost trenutkov ki se odvijejo v delčku sekunde, daleč nad tlemi, da jih lahko nato delimo s svojimi prijatelji in bližnjimi.

Če ste se odločili za tandemski skok, si lahko izberete enega izmed naših izkušenih snemalcev, da skoči z vami in ovekoveči vašo noro izkušnjo.

Snemalci so ključen del tudi pri učenju novih sposobnosti in pa seveda pri tekmovanjih za namen sojenja. Ko skačemo zase in se učimo, je snemalec zelo dobrodošel, saj lahko šele po ogledu svojega videoposnetka skoka s padalom opazimo, da smo določene stvari počeli narobe in na tak način s pomočjo nasvetov izkušenejših padalcev kasneje napake tudi odpravimo. Če snemalca ni, je to praktično Sizifovo delo.

Pri tekmovanjih pa je naloga snemalcev ta, da morajo skok s padalom posneti in ga po pristanku predati sodnikom, ki potem ocenijo skok vsake ekipe, brez da bi morali z njimi tudi skakati.

Snemanje skoka s padalom

 

UPRAVLJANJE PADALA ali CANOPY PILOTING

Zadnja disciplina katero še želim omeniti pa je Upravljanje padala, ali s pogosteje uporabljano besedno zvezo Canopy piloting. Navadno se, ko govorimo o tipih skokov, osredotočamo na dogajanje v prostem padu. Vendar je letenje s padalom izjemno pomemben del padalstva, saj let s padalom zajema več kot 50% časa ki ga preživimo v zraku, zato je pomembno da gradimo svoje znanje in tekmujemo tudi znotraj tega segmenta skoka s padalom.

Ena od disciplin »Canopy pilotinga« je CRW ali canopy relative work. Pri tej disciplini gre za letenje s padali na izjemno malih razdaljah, ter sestavljanje raznih formacij v zraku. Zelo podobno kot pri formacijskem letenju dobijo ekipe na tekmovanju žreb s formacijami, katere poskušajo v dovoljenem času čim večkrat pravilno sestaviti. Zmaga ekipa ki pravilno sestavi več formacij.

Nazadnje pa imamo tu še pospešene pristanke ali Swooping. Pri tej disciplini pa skušamo padalci čim bolj pospešiti proti tlom, zato da se čim večji del te hitrosti nato prenese v vodoravni let tik nad tlemi, saj lahko tako preletimo večje razdalje. Swooperje je lahko opaziti, saj tik pred na precej nizkih višinah poženejo svoja padala v velike, dolge zavoje skozi katere nabirajo hitrost, njihova padala pa zaradi velike hitrosti praktično prižvižgajo mimo vas v pristanek.

Upravljanje padala ali canopy piloting

 

Ste pripravljeni da se nam pridružite in izkusite vse različne tipe skokov s padalom? Pridružite se nam na tečaju, in začnite svoj vzpon po lestvici padalskega znanja kar se da hitro in učinkovito 😉

Če pa imate še kakšna vprašanja nas lahko brez slabe vesti kontaktirate!