LAHKO GOVORIMO MED SKOKOM S PADALOM?

Vsi smo že videli akcijske filme, kjer se junak in zlikovec nagovarjata, medtem ko se zbadata in izzivata med prostim padanjem proti zemlji. Prav tako vsi vemo, da tisto, kar vidimo v filmih, ni nujno mogoče v resničnem življenju. Zato se pojavi vprašanje, ali lahko govorite med prostim padanjem s padalom? In ali, če lahko govorite, ali lahko slišite ljudi med prostim padanjem?

Odgovori na ta vprašanja so bolj zapleteni kot preprost da ali ne. Vsak skok s padalom sestavljajo različne faze, in vsaka faza je povsem edinstvena izkušnja. Veliko dejavnikov vpliva na to, ali se lahko komunicira na nebu.

Obstaja vrsta občutkov, čustev in občutkov, ki jih prinese skok s padalom z letala. Poglejmo si 'če' in 'kako' govorimo med padanjem s padalom.

POGOVARJANJE V PROSTEM PADU MED SKOKOM S PADALOM

Najpogostejše mesto, kjer popularna kultura prikazuje nebesne pogovore, je v prostem padu. Nujnost, naglica, nevarnost ... vse to ustvarja zelo prepričljiv scenarij. Toda v resničnem življenju je prosti pad zadnje mesto, kjer bi se lahko pogovarjali.

Tehnično gledano, lahko govorite v prostem padu. Govor ni težava. Težava je, da vas drugi slišijo. Veter s hitrostjo 200 km na uro, ki piha mimo vaših ušes, deluje kot zelo učinkovita naprava za odpravljanje hrupa.

Zaradi vetra v ušesih in popačenega zvoka ni nobene možnosti, da bi kdo imel pogovor v sredi prostega pada med skokom s padalom. Čeprav izgleda na zaslonu kul, je v resničnem življenju dejansko malo smešno.

Bonus dejstvo: Ali lahko dihate skozi usta med padanjem s padalom? Da! Dejansko "govorjenje" (imenovano tudi kričanje) v prostem padu lahko pomaga, da zadihate, če vas preplavijo izjemni občutki prostega pada. Izdihovanje zraka iz pljuč bo pomagalo, da se vaš dihalni cikel spet zažene, in najboljši del? Nihče te ne sliši, ne glede na to, kako glasno to izrečete!

POGOVARJANJE POD PADALOM MED TANDEMSKIM SKOKOM S PADALOM

Samo zato, ker med prostim padom ne morete komunicirati, še ne pomeni, da ne boste mogli imeti pogovora ves čas, ko ste v zraku med vašim skokom s padalom. Kot že veste, je padalo zasnovano tako, da zelo upočasni vaš padec. Dejansko se boste upočasnili za približno 170 kilometrov na uro, ko se odpre padalo!

In s to upočasnitvijo pride utišanje okolice. Gibanje skozi zrak pod padalom je približno enako kot hoditi ob dnevu z vetrom s hitrostjo 30 kilometrov na uro. In čeprav bi 30 kilometrov na uro še vedno veljalo za precej vetrovno, vsekakor ni kot orkanski, oglušujoči vetrovi prostega pada!

Pristanek tandemskega skoka s padalom letališče Portorož

To pomeni, da lahko brez težav ves čas, ko letite s padalom, s tandemskim inštruktorjem vodiš poln pogovor. Prosto delite ali vprašajte karkoli želite! Lahko poveste, kako se počutite (nikoli ne postane dolgočasno!) in o svoji inspiraciji za skok s padalom, izveste več o padalstvu in postavite posebna vprašanja, poleg pa seveda, dobite ogled območja okoli padalske cone s ptičje perspektive.

Radi delimo nebo z vami in poslušamo, kaj vas navdihuje!

KAKO GLASNO JE PADALSTVO MED SKOKOM S PADALOM?

Osredotočili se bomo na prosti pad, da odgovorimo na to vprašanje, saj smo že ugotovili, da ni zelo glasen, ko je padalo odprto.

Če ste oseba, ki ima rada številke in znanost, je odgovor precej preprost. Zvok prostega pada je približno 115 decibelov. To je podobna raven hrupa kot bager, motorno kolo ali dober rock koncert. In le 5 decibelov pod ročno žago ali 15 decibelov pod vzletom vojaškega letala. Za boljšo primerjavo v resničnem življenju pogovor običajno doseže približno 60 decibelov.

Za tiste, ki imajo težave z ocenjevanjem primerjav (ali s prevajanjem decibelov), smo še z vami. Bolj sproščen način opisa zvoka prostega pada je kot beli šum, priključen na ojačevalnik. Ni dovolj glasen, da bi povzročil bolečino v ušesih, vendar je dovolj glasen, da je to edino, kar boste slišali.

DRUGE OBLIKE KOMUNICIRANJA MED SKOKOM S PADALOM

Zaradi težavnega komuniciranja z besedami med padanjem pri skoku s padalom je bil razvit uraden sklop ročnih signalov, da bi pomagali pri usposabljanju novih padalcev. Ti ročni signali so univerzalni v športu padalstva in se uporabljajo za komuniciranje pomembnih sporočil, ki jih učitelj moda želi posredovati učencu med prostim padanjem pri skoku s padalom.

Nekaj teh signalov vključuje:

Palec navzgor: Odlično, nadaljuj z dobrim delom!

Palec navzdol: Bolj se ulekni

Kazalec: Izvleci (odpri) svoje padalo

Krog s palcem in kazalcem: Preverite svojo višino

AFF šolanje za padalca

Padalci lahko uporabljajo tudi druge predhodno določene ročne signale, ki jih sami izumijo, da komunicirajo s prijatelji ali soigralci v zraku. In nekateri ročni signali prehajajo iz usposabljanja učencev v jezik izkušenega padalca. Ni razloga, da bi izumljali toplo vodo!

Kar zadeva tandemske skoke s padalom, je pridobitev video-paketa odličen način komuniciranja z vsemi v vašem življenju med vašo izkušnjo! Lahko jim pokažete video, kako neverjeten je bil vaš skok, lahko vidijo navdušenje na vašem obrazu in celo napišete besede na svojih rokah, da jih preberejo.

Ko že govorimo o videoposnetkih in komuniciranju ... Ali lahko držite telefon med padanjem s padalom? Telefoni bi bili lepa vse-v-enem naprava za uporabo med vašim skokom, kajne? Ne.

Pravila in predpisi padalstva določajo, da študent ne sme vzeti kamere, vključno s telefonom, na skok. In, poleg tega, ali si resnično zaupate, da bi se držali te drage in spolzke naprave pri hitrosti 200 kilometrov na uro vetra? Najbolje je, da komuniciranje in zajemanje pustite profesionalcem in njihovim preizkušenim metodam, tako da se lahko osredotočite na uživanje v vašem skoku s padalom.

Ste pripravljeni na izkušnjo, o kateri ne morete prenehati govoriti? Rezervirajte svoj skok s padalom danes in ugotovite, o čem gre ves ta hrup! Modro nebo!