NAJBOLJŠA AKTIVNOST ZA OLAJŠANJE STRESA: SKOK S PADALOM!

Že dolgo celotna svetovna populacija ni kolektivno občutila toliko stresa kakor ga te dni. Leto 2020 se je med pojavom COVID-19 zavilo v debate o maskah, pomanjkanju hrane in WC papirja, finančni nesigurnosti, rasizmu, povišani nezaposlenosti in vprašljivi politiki določenih voditeljev, ter se izkazalo za eno šokantnejših let kar jih pomnimo.

Tandemski skok s padalom

Ko pa se trenutno »izredno stanje« zaključi, ko se bodo karantene sprostile, in bomo končno pripravljeni, da vsaj nekoliko ubežimo stresu, vam predlagam da pridete poizkusiti skok s padalom – lahko sami s svojim padalom kot tečajnik padalske šole, ali se udeležite skoka s padalom v tandemu, da občutite vse neopisljive občutke ki jih doživetje ponuja. Gre namreč za eno najboljših možnosti za olajšanje stresa kar jih obstaja. Mnogi udeleženci opisujejo izkušnjo skoka s padalom kot zelo terapevtsko – in mi se s tem ne bi mogli bolj strinjati. Padalstvo je namreč mnogo več kot le avantura – pravzaprav je »prisilni ponovni zagon« vašega celotnega sistema, ki bo na vas pozitivno vplival tako mentalno, fizično in celo duhovno. Mnogi terapevti, ki se ukvarjajo z mentalnim zdravjem trdijo, da je skok s padalom ena najboljših možnih aktivnosti, s katero si lahko »napeti« posamezniki pomagajo olajšati nivo stresa v življenju. Prav tako smo tudi že slišali, da so nekateri posamezniki le s skoki s padalom odpravili celo depresijo!

Padalsko šolanje AFF

 

IDEALNI »POBEG« PRED VSEM STRESOM KI VAS DRUGAČE OBDAJA

Kljub temu da mogoče zveni nekoliko ironično, že sama misel o skoku s padalom lahko vnese nekakšen občutek stresa, ampak kakor so že mnogi ugotovili – nagrada je kljub vsemu veliko več vredna, od »tveganja« ki se ob sami aktivnosti poraja.

Navdušenje pred vstopom v letalo za skok s padalom

Ko človek enkrat sede na rob vrat letala, ki leti na višini 4000m nad tlemi in višje, se njegov fokus prične počasi ožati, utrip srca pa pospeševati, prevzemati pa ga začne podzavestni »fight or flight« efekt. V trenutku ko pade v neznano pa se strah in adrenalin nemudoma pretvorita v navdušenje, ko ob udobni podpori nevidne sile, ki ga nekako kar obdrži v stabilnem položaju pada proti tlom. Ampak takrat človek ne pada. Takrat človek leti! In med tem letom občuti popolno svobodo – takšno, kakršne prej še ni občutil. Možgani, ki so do takrat nosili vso težo vsakodnevnih tegob postanejo breztežni. Vsako skrb in napor odnese piš vetra ki ga obdaja, in živi le in samo v tistem trenutku. Nobenih skrbi o preteklosti ali prihodnosti več ni. Samo ta trenutek. Popolnoma priseben, predvsem pa svoboden.

Padalstvo prav tako ni zasvojljivo le zaradi navala adrenalina – temveč tudi zato, ker je tista minuta časa ko prosto padaš, vsaj za nas, najboljši približek nirvani kar jih poznamo.

Skok s padalom v tandemu - nasmeh pove več kot 1000 besed

 

ZAKAJ SO SKOKI S PADALOM POMIRJUJOČI?

Nirvana, ki se pojavi med skokom s padalom je posledica kemijske reakcije ki se odvije znotraj naših možganov – natančneje gre za »izliv« endorfinov, ki poplavijo možgane. Endorfini vplivajo na receptorje opiatov znotraj naših možganov, ki skrbijo za zmanjšanje bolečine – približno enako, kot to počnejo določena zdravila, ki se dobijo le z receptom. Ampak za razliko od sintetičnih zdravil, ki vplivajo na te receptorje, aktivacija le-teh z naravno pridobljenimi endorfini ni zasvajajoča.  Če bi psihologi lahko napisali skok s padalom kot zdravilo na recept, potem ga definitivno tudi bi. In to še ni vse! Naravno izločanje endorfinov vodi tudi do občutka evforije, ojačanja imunskega sistema ter celo spolnih hormonov.

Skok z letala vedno nariše nasmeh na obraz

Z drugimi besedami povedano – skok s padalom je najčistejša in najnaravnejša »droga« (v najboljšem možnem pomenu besede), ki jo vaši možgani lahko prejmejo, in zaradi nje se boste počutili izjemno.

Na tej povezavi lahko prisluhnete nekaterim odmevnim imenom tega športa, kako ta šport opišejo. Kljub tisočem skokov ki so jih že opravili, ta občutek o katerem govorim še kar traja in traja!

Zaključek padalskega skakalnega dne v Šentvidu pri Stični