PADALSKA OČALA: KAR MORATE VEDETI

Padalska očala bi lahko bila najpomembnejši kos opreme za skok s padalom, ki ga boste nosili prvič, ko skočite iz letala (poleg padala, seveda!). Zaščita oči je ključnega pomena pri sodelovanju v kateri koli ekstremni dejavnosti, a veter pri hitrosti 200 kmh v prostem padanju z letala, naredijo padalska očala absolutno nujna. Doseči, da vaše telo čuti hitrost prostega padanja je bistvo padalstva, vendar je v redu, če vaše oči preskočijo to fazo.

 

Med vsem, kar boste nosili pri svojem prvem skoku s padalom, so tu razlogi, zakaj se očala uvrščajo blizu vrha seznama padalske opreme.

 

ZAKAJ SO OČALA NUJNA PRI SKOKU S PADLAOM?

Če ste že kdaj vtaknili glavo skozi avtomobilsko okno (upajmo, da medtem, ko vozi nekdo drug), veste, kako intenzivni so lahko tudi 70-90 kmh vetrovi. Brez zaščitnih očal bi vaše oči na vašem skoku s padalom doživele dvojno toliko vetra. Če bi sploh lahko ohranjali odprte oči, bi se vam takoj izsušile in ne bi mogli videti ničesar okoli sebe. In ko se ukvarjate s padalstvom, ne želite ničesar zamuditi!

Skok s spadalom - skok v tandemu

 

POPOLNO PRILEGANJE ZA MAKASIMALNO UDOBJE MED SKOKOM Z LETALA

Da bi se prepričali, da vaša očala delujejo, kot bi morala, je pomembno, da imajo popolno prileganje. Padalska očala so namenjena, da se tesno prilegajo preko nosnega mostu, čez obrvi in za ušesi. To ustvari nekakšno tesnilo, ki ne dovoli, da bi zrak prišel notri in dražil vaše oči mes skokom s padalom v prostem padu. Padalska očala so po navadi izdelana iz nekoliko prožnega materiala, ki se bo upogibal in prilagajal vašemu obrazu, ko se zateguje elastični trak, kar vam omogoča popolno prileganje.

 

Poskrbite, da preizkusite očala s pomočjo vašega inštruktorja, preden se vkrcate na letalo. Želite, da so dovolj tesna, da so udobna in učinkovita, vendar ne tako tesna, da bi vam pritiskala na glavo.

 

POSEBNI VIDIKI

Če nosite kontaktne leče, bodite prepričani, da jih boste lahko nosili tudi med vašim skokom s padalom in da bi moralo biti z njimi vse v redu, za zaščitnimi padalskimi očali. Večina padalskih očal blokira kakršen koli pretok zraka preko oči, vendar imajo nekatera prezračevalne luknje, ki lahko spustijo skozi ravno dovolj zraka, da bi bilo lahko moteče. Če vas to skrbi, se o tem pogovorite s svojim inštruktorjem. Obstaja ta super visokotehnološki material (hec, gre samo za lepilni trak), ki ga lahko zalepimo čez luknje, da ne bi prišel zrak notri.

 

Skok s padalom z lastnimi očali, tudi ni noben problem. Nosili boste drugačen stil očal, ki so zasnovana tako, da se prilegajo oz. gredo čez vaša standardna očala.