PRVIČ NA TANDEMSKI SKOK S PADALOM

Kako je padati s padalom prvič? Ta članek bo predstavil koristne nasvete o padalstvu, da skok iz letala ne bo tako skrivnosten, ampak se lahko osredotočite na zabavo!

NASVETI ZA PRIPRAVO NA PRVI SKOK S PADALOM:

Prvič skočiti s padalom je divja vožnja čustev in občutkov. Kar zadeva pričakovanja, je padalstvo nekaj popolnoma drugega kot vse, kar ste kdaj koli počeli. Vaš prvi skok s padalom je povsem nova izkušnja, na katero se je težko pripraviti. Brez primerjave je težko vedeti, kaj natančno vas čaka.

Pristanek po skoku s padalom

Zato je koristno imeti pri roki nekaj nasvetov za padalstvo, ki vas bodo pripravili na vaš prvi skok s padalom. Imamo vse informacije, ki jih potrebujete, da odgovorite na vprašanje: "Kako se pripraviti na svoj prvi skok s padalom?" Od obvladovanja treme pred skokom in izbire obutve, do podrobnosti vašega dne na letališču, imamo izkušnje, ki bodo vaš skok  s padalom naredile udoben.

OMEJITVE: Prva stvar, o kateri morate razmisliti, preden sploh rezervirate svoj skok s padalom, je, ali izpolnjujete vse zahteve. Niso zelo zahtevne, vendar obstajajo nekatera trda pravila in predpisi, ki so namenjeni ohranjanju padalstva čim bolj varnega. Glavne omejitve so:

Teža - Da bi lahko opravili tandemskega skoka s padalom z ekipo Prosti pad, morate tehtati manj kot 100 kilogramov, oziroma do maksimalno 115 kilogramov, s predhodno odobritvijo naših izkušenih inštruktorjev. Razlog za zgornjo omejitev je, da je padalska oprema ocenjena za prenašanje določene največje teže. Skupna teža potnika in inštruktorja mora biti pod to mejo, da ostanemo na varni strani. Kljub temu lahko obstaja nekaj prožnosti glede te omejitve. Postava telesa in stopnja telesne pripravljenosti se upoštevata po presoji inštruktorja.

Starost – ekipa Prosti za izvajanje skoka s padalom nima postavljene starostne omejitve, zgolj minimalno višino 135 centimetrov, vsi mlajši od 18 let, pa morajo biti na dan skok v spremstvu staršev ali skrbnikov, ki se poleg njih podpišejo na pristopno izjavo in s tem dovoljujejo izvedbo skoka v tandemu. Zgornje starostne meje za izvedbo skoka s padalom ni, potrebna je le dovoljšna fizična pripravljenost za varno izvedbo skoka v tandemu.

Telesna pripravljenost - Čeprav bo inštruktor prevzel večino odgovornosti med vašim skokom s padalom, boste aktivni udeleženec. To pomeni, da je potrebna določena raven telesne sposobnosti za varno izvedbo skoka s padalom. Moč, prožnost in mentalna zavest so pomembni vidiki skoka.

Pristanek - skok s padalom

No, to so osebne zahteve za izvedbo skoka s padalom, vendar kaj pa pravila padalstva? Morda se sprašujete: "Ali lahko prvič padam s padalom sam?" Čeprav je tehnično mogoče narediti solo skok s padalom prvič, ko izstopate iz letala, ni priporočljivo. Obstaja veliko prednosti, ki izhajajo iz tega, da imate profesionalca privezanega na hrbet.

Izvedba tandemskega skoka kot vašega prvega skoka s padalom vam omogoča, da se spopadete s svojo anksioznostjo in senzornim preobremenjenostjo, ne da bi se bali odgovornosti za ohranjanje življenja. In pušča nekaj prostora za dejansko uživanje v izkušnji prvič!

OBLEČITE SE ZA USPEH: Kaj nosite za svoj skok s padalom, je pomembnejše, kot si morda mislite. Padalci se radi šalijo, da je glavna prioriteta pri padalstvu, da ste videti kul, a v resnici gre za varnost in udobje. In to, kar oblečete, lahko močno vpliva na oboje.

Za svoj skok s padalom ne potrebujete posebne garderobe. Najboljše, kar lahko nosite med skokom s padalom, so udobna športna oblačila, ki se dobro prilegajo. Med svojim skokom se boste znašli v različnih položajih in gibih, zato želite biti prepričani, da se vaša izbira oblačil s tem spopade.

Pomislite na športna oblačila. Oblačila, v katerih se lahko enostavno premikate in ki so raztegljiva, vendar ne preveč ohlapna. In čevlji s ravno podlogo, ki se zavežejo, so najboljša izbira. Natikači, sandali, odprti prsti niso primerni za izvedbo skoka s padalom.

Pustite si eno skrb manj in izberite oblačila, ki bodo hitro pozabljena!

SKRB ZA SEBE To je pomembna stvar. Pogosto zanemarjamo skrb zase v vsakdanjem življenju zaradi drugih prednostnih nalog, kot so delo, odgovornosti in obveznosti. Toda tudi če ne prakticirate samooskrbe vsak dan, poskusite jo izvajati na dan svojega skoka s padalom. Boljša skrb zase pomeni boljši skok padalca.

Najboljše, kar lahko storite, je, da pojeste uravnotežen zajtrk, preden zapustite dom in se odpravite na svoj skok v tandemu. Pravilna prehrana bo pomagala vašemu telesu in možganom delovati v najboljši možni meri, in tako boste lahko bolj uživali v svojem skoku s padalom. Morda bo težko zaradi živcev, vendar je v vašem najboljšem interesu, da nekaj pojeste.

In ostanite hidrirani! Hidracija je izjemno pomembna za delovanje možganov in splošno dobro počutje. Še pomembneje je, da se vzdržite pitja alkohola pred skokom v tandemu. Ne samo, da je proti pravilom piti alkohol na dan vašega tandemskega skoka, tudi pitje noč prej bo negativno vplivalo na vašo izkušnjo. Imeli boste dovolj čustev s katerimi se boste morali spopasti, ne potrebujete dodajanja glavobola in zaspanosti na seznam.

In nazadnje, spite. Vemo, vemo, spanje noč pred skokom bo podobno kot poskus zaspati pred Božičem. Toda dovolj spanca bo zagotovilo, da boste povsem budni in pripravljeni na svoj dan. Mentalna jasnost in hitre reakcije so pomembne pri ekstremni dejavnosti, kot je padalstvo!

PRIPRAVA NA DAN SKOKA S PADALOM Kakšna je vaša prva izkušnja s padalstvom? No, prihod na mesto izvedbe skoka s padalom in prijava sta prioriteta. Prepričajte se, da ste pripravljeni na vse, kar vam bo ta dan prinesel. Padalstvo je veliko več kot le padanje skozi zrak.

Med prijavo, usposabljanjem, opremljanjem in dejanskim skokom s padalom bi morali biti pripravljeni, da boste z nami preživeli nekaj svojega časa (cca 2h). Ta časovni okvir se lahko podaljša zaradi nepredvidljivih dejavnikov, kot je vreme. Čeprav obožujemo padalstvo, bomo v zraku le, če je to varno.

In nazadnje, vendar zagotovo ne manj pomembno, pojdite »na polno«!  Morda boste padali samo enkrat, zato naredite to posebno. Obstaja veliko načinov, kako narediti svoj skok še bolj nepozaben, kot to že v osnovi bo.

Enostaven način za izboljšanje svojega skoka je, da si privoščite snemanje oz. fotografiranje skoka v tandemu. Seveda si boste ta dan zapomnili celo življenje. Toda veliko podrobnosti se bo izgubilo zaradi preobremenjenosti čutov. Presenečeni boste, koliko bo vaš možganski spomin zamegljen zaradi adrenalina. Imeti video za ogled in ponovno doživetje izkušnje za celo življenje je vredno.

snemanje in/ali fotografiranje vašega skoka s padalom v tandemu

Dan lahko naredite poseben tudi tako, da ga delite z ljudmi! Pripeljite prijatelje in družino, da bo vaš skok resnično nepozabna izkušnja. Skupinske pustolovščine s padalom so odlične za praznovanja, mejnike, praznike ali kateri koli izgovor, da se dobite s tistimi, ki vam veliko pomenijo. Premagovanje strahov in izvajanje skakanja s padalom skupaj ustvari vez, ki bo trajala večno.

Zdaj, ko ste strokovnjak, rezervirajte svoj skok v tandemu z nami in uporabite svoje znanje! Modro nebo!