SKOK S PADALOM: ALI JE CENEJŠE BOLJŠE?

Kje lahko najceneje skočim s padalom?

Kje lahko najdem najcenejšega kirurga za srce?

Se vam zdi, da zgornji dve vprašanji ne spadata v isti kontekst? Mogoče pa le spadata! Dropzone (letališče kjer se skače s padali) ne dobi vrhunske statistike z vidika varnosti kar tako ponesreči, tako kot tudi srčni kirurg ne dobi dobrega renomeja kar tako! Če morate pod nož boste zato iskali najboljšega kirurga in ne najcenejšega. Tako bi moralo biti tudi pri izbiri podjetja za skok s padalom, saj poceni ponudba ne pomeni tudi kvalitetne storitve. Zato vam polagam na srce, da izberite najboljši padalski center, neglede na ceno (Drži? DRŽI).

 

JE NIZKA CENA SKOKA S PADALOM SLABA STVAR?

Glede tega nismo čisto nič drugačni od vas – če dobimo dobro ceno za večino stvari, smo več kot zadovoljni. A kljub temu v primeru nizke cene za skok s padalom… prosim ponovno preberite prva dva stavka te objave! Naj omenim razlog, zakaj najnižja cena za tandemski skok ni nujno najboljša izbira: VZDRŽEVANJE. Vzdrževanje letala ni ravno poceni zadeva. Za boljši občutek kaj mislim s tem, si poglejte cenik rutinskih pregledov letala TUKAJ. A naj poudarim, to je cena pregleda samega, to ni cena popravila, ko je karkoli narobe. Stroški vzdrževanja letala so nemalokrat »astronomski«, hkrati pa je vzdrževanje tako ključno, da tu ne more biti čisto nobenih kompromisov. Če podjetje, ki se ukvarja s skoki s padalom za same skoke ne zaračunava dovolj, da bi lahko ustrezno vzdrževalo letalo, vso padalsko opremo in pošteno plačevalo svoje zaposlene – in le tako imelo kvaliteten kader… potem se vam najbrž že sanja kaj takšno podjetje čaka… nič dobrega!

Cessna 206 PT6 - letalo za izvajanje padalske dejavnosti - skokov s padalom

Edini način, da padalski center lahko nudi poceni skoke je tako, da imajo izjemno velik volumen skokov, kar pa seveda hitro poveča stroške vzdrževanja. Gre za neke vrste začaran krog. Poleg tega pa je tu potrebno upoštevati še vreme, saj neposredno vpliva na to, koliko letalo sploh lahko leti, za nameček pa trenutno živimo v času Corona virusa (saj sedaj že vsi vemo kaj to pomeni kajne?).

Vsak posel ima določene fiksne stroške in v kolikor na koncu dneva nima dovolj denarja v blagajni, da pokrije vse tekoče stroške obratovanja, se bo iz te »luknje« vedno težje izkopati.

 

ZAKAJ SPLOH PIŠEM O CENAH SKOKA S PADALOM?

O tem ne govorim zato, da bi pridobili kakršnokoli prednost pred ostalimi izvajalci – kot ste verjetno opazili imajo vsi slovenski izvajalci skokov s padalom bolj kot ne zelo podobne cene. Moj namen je to, da laike s področja padalstva nekoliko podučim o tem, katere stvari je potrebno pretehtati pred izbiro podjetja za prvi skok s padalom. Prepogosto namreč vidim, da ljudje izvajalca za svoj prvi skok s padalom izberejo zgolj na podlagi bližine letališča in cene storitve. Ne eno ne drugo namreč ne bi smel biti glavni razlog za izbiro izvajalca s katerim boste nato skočili z letala.

 

KAJ JE TISTO, KAR NAREDI IZKUŠNJO SKOKA S PADALOM RES IZJEMNO?

Najprej naj povem, da izkušnja skoka s padalom ni le odskok, prosti pad, ter pristanek s padalom. Varnostno usmerjena kultura samega letališča, ter inštruktorjeva pozornost na podrobnosti, posebej z vidika varnosti je tudi ključnega pomena. Prav tako je izjemno pomembno vzdušje na letališču, ter odnos zaposlenih, ki tam delajo. Z drugimi besedami povedano, nekatere operacije so pač bolj profesionalne kot druge in po našem mnenju bi k profesionalnosti morali stremeti tudi vi pri izbiri podjetja za skok. Kajti če se ne počutite varni in pripravljeni, potem v skoku s pdalom ne boste uživali tako zelo, kot bi lahko.

Skok s padalom v tandemu z najbolj izkušenimi tandem piloti v Sloveniji

 

KAJ NAJ UPOŠTEVAM PRI IZBIRI PADALSKEGA CENTRA

Kako najti najboljšega ponudnika za skok s padalom?

Tukaj je nekaj naših priporočil:

- Preberite mnenja predhodnih obiskovalcev.

- Pokličite padalski center, ki vas zanima, ter se z vprašanji prepričajte o njihovi profesionalnosti.

- V Googlu poiščite ponudnika za skok s padalom, ki vas zanima, ter preverite da nima negativne publicitete.

- Povprašajte padalca za priporočilo (vprašajte komu bi zaupal svojo babico, za skok s padalom v tandemu).

- Obiščite padalski center, ter se na lastne oči prepričajte kako stvari potekajo, ter ali vse poteka v skladu z vašimi pričakovanji/željami.

 

Upam, da bo čisto vsak imel vrhunsko izkušnjo ob svojem prvem skoku s padalom. Najlažji način za to doseči pa je, da najdete izvrsten padalski center, brez da bi se pri tem osredotočali na njegovo bližino in/ali ceno storitve. Pri podjetju prosipad.si smo izjemno strastni glede tega prelepega športa, in vsem želimo da bi ga lahko izkusili na čim bolj varen in karseda izpopolnjujoč način, pa naj bo to z nami ali s kom drugim.