SKOKI S PADALOM: KAR ŠE NE VESTE

Zadnja leta, se je padalstvo kot šport zopet pojavilo na zemljevidu množic. Skoraj staviti bi si upal, da ste v zadnjem času opazili kakšen zelo privlačen videoposnetek o skokih s padalom, saj se vse pogosteje pojavlja tako na televiziji, kot tudi na raznoraznih socialnih omrežjih. Predstavljam si, da so vam v grobem neke »osnove« tega športa že čisto jasne: vzletiš z letalom, skočiš z njega, odpreš padalo in če gre vse po planu, na koncu pristaneš točno tam, kot si vzletel. Vse zgoraj napisano v resnici tudi drži, a kljub vsemu je za vsem tem še nekaj več. Padalstvu bi pravzaprav lahko rekli »nišni šport«. Je zelo specifičen in javnosti ne najbolj poznan, zato obstaja stran tega športa, ki jo redko kdo izven njega sploh pozna. A ravno zato smo mi tu, da vam te stvari predstavimo. Spodaj boste našli 5 podatkov, ki jih najverjetneje niste vedeli o skokih s padalom.

NAJBOLJ STRAŠEN DEL PRAVZAPRAV SPLOH NI SAM SKOK S PADALOM

Če smo čisto iskreni moramo priznati, da ne prosti pad, pri katerem padamo 200+km/h proti zemlji, ne vožnja s padalom proti tlom nista najbolj strašljiva dela samega skoka s padalom. V resnici je najbolj strašljiv del priprava in pričakovanje dejanskega skoka. Priprava na skok s padalom je pogosto veliko bolj živce parajoča stvar, kot pa sam prosti pad. To pa zato, ker so prvi padalski skoki mnogo večji mentalni izziv kot pa fizični. In če želimo takšen izziv premagati, je potrebno kar nekoliko napeti možgančke (ali pa jih kar za trenutek izključiti, kar vam je pač ljubše).

Najvišji nivo adrenalina je tik pred odskokom tandemskega para

 

VAS JE STRAH VIŠINE? KLJUB TEMU LAHKO SKOČITE S PADALOM!

V splošnem se veliki večini ljudi zdi zelo nepričakovano, ko izvedo, koliko aktivnih padalcev se pravzaprav boji višine. Prav ste slišali. Zaradi nekoliko strahu pred višino, še ne pomeni, da morate večno ostati na tleh. Strah pred višino namreč deluje na nekoliko »smešen« način – osmisli se namreč šele takrat, ko ima posameznik vizualno referenco, ki mu pove, da je nekaj visoko. V primeru da splezaš na drevo imaš referenco tega, kako daleč od tebe so tla, hkrati pa lahko po višini sosednjih dreves sklepaš na kakšni višini si. Enako velja, če se voziš čez most in pod njim opazuješ hiše – to kako majhne izgledajo hiše spodaj in koliko praznega prostora je med mostom in njimi ti da jasno vedeti, kako globoko bi padel če bi zapeljal z mostu.

Pri skoku s padalom pa je to nekoliko drugače, saj si tam zgoraj čisto sam, brez bližine kakršnih koli stvari, po katerih bi lahko tvoji možgani osmislili dejstvo, kako visoko sploh smo. In ravno zaradi pomanjkanja fizične reference, s pomočjo katere bi lahko določili na kakšni višini se nahajamo, lahko »ukanimo« svoje možgane in skočimo, brez nekega hudega strahu pred višino.

Skok s padalom in strah pred višino

 

PRI SKOKU S PADALOM JE LET NA VIŠINO SKORAJ TOLIKO POMEMBEN, KOT LET NAVZDOL!

Toliko je govora o občutkih v prostem padu, da zelo redko kdo sploh pomisli na let na višino. Najbrž bi bili kar nekoliko presenečeni, če bi vam povedal, da večina padalcev vodi točno evidenco tudi glede tega, s katerih različnih tipov letal so že v življenju skočili. To pa počnemo zato, ker tip letala zelo neposredno vpliva na samo doživetje skoka. Včasih so razlike med letali tako majhne, da niso niti opazne. Med nekaterimi letali pa so razlike tako velike, kot če bi primerjal vožnjo v Fičotu z vožnjo v Ferrariju.

Različna letala zato pomenijo različne izkušnje. Z našo Cessno 206 s PT-6 turbinskim motorjem na višino 4300m prispemo v izjemno kratkem času (cca 12min) in v njej peljemo 7 oseb (pilot + 6 padalcev), medtem ko bi s to isto cessno 206 le brez turbinskega motorja takšen podvig trajal med 30 in 40min, v tem času pa bi dosegli le okrog 3000m višine, s samo 5 osebami v letalu (pilot + 4 padalci).

Letalo Cessna 206 PT6 turbine za prevoz padalcev na višino 4000m in višje

 

PADALSKI CENTRI PONUJAJO ISTO STVAR (TANDEMSKI SKOK S PADALOM); A KLJUB TEMU SE LAHKO IZKUŠNJE MED SEBOJ ZELO RAZLIKUJEJO!

Čeprav vsi padalski centri ponujajo isto stvar, pa vsi padalski centri niso čisto enaki. Naj s primerom razložim kaj mislim. Vse restavracije prodajajo hrano. Kljub temu, pa je ogromna razlika med neko »fast food« restavracijo in restavracijo ki dokazuje svojo kakovost z Michellinovo zvezdico. Med različnimi restavracijami so lahko velike razlike tako v ambientu kot tudi v sami kvaliteti hrane, ki jo ponujajo svojim gostom.

Pri padalstvu je zelo podobno. Pri nekaterih padalskih centrih, ki se s tem ukvarjajo že dolgo lahko pride do pomanjkanja entuziazma, inštruktorji izgubijo strast in zanos za opravljanje svojega dela, posledično pa je celotno vzdušje v takem centru nekoliko slabše. Za najboljšo možno izkušnjo je zato ključno, da izberete padalski center/podjetje ki je ponosno na svojo ponudbo, kjer so inštruktorji pravzaprav najboljša možna reklama za ta šport, ker se z njim ukvarjajo z veseljem in ga posledično poizkušajo tudi vsem obiskovalcem prikazati v najboljši možni luči, s širokim nasmeškom na obrazu. Najlažje pa boste občutek za vzdušje pridobili tako, da pregledate ocene na googlu ali facebooku, ali pa enostavno povprašate prijatelja, ki je to že izkusil.

 

ZA SKOK S PADALOM VELJA PRAVILO: NAJCENEJŠE NI NUJNO NAJBOLJŠE

Verjemite mi, ko vam povem, da si tudi mi želimo dobro kupčijo za večino stvari, prav tako kot vsakdo. A kljub, temu kar se tiče padalstva mogoče ni najboljše, če poskušamo pri skoku s padalom čim več prišparati. Strošek skoka s padalom namreč zajema tudi sredstva, ki so nujno potrebna za vzdrževanje infrastrukture padalskega centra, letala ter padalske opreme, ki se uporablja. Velik del gre tudi za plačilo strokovnega kadra, ki vam bo pripravil čarobno izkušnjo, zato nikar ne »šparajte« preveč, saj vam bo tako skok ostal v lepšem spominu, hkrati pa se boste med samim doživetjem skoka s padalom počutili bolje in varneje.

 

V kolikor še niste skočili s padalom in zato še ne veste za kako zelo izjemno doživetje gre, predlagam, da nas čimprej kontaktirate in si rezervirate termin. Verjamem, da vas bomo navdušili!