NEKAJ NASVETOV KAKO SE PRIPRAVITI NA SVOJ PRVI SKOK S PADALOM

Če sklepam po sebi, marsikdo razmišlja o tem kaj lahko človek sploh stori, da bi se pripravil na svoj prvi skok z delujočega aniona med letom? Najverjetneje se zdi, da gre za tako posebno adrenalinsko izkušnjo, ki je daleč izven konteksta vsakdanjega življenja, da se je nanjo praktično nemogoče ustrezno pripraviti.

Po mojih izkušnjah sodeč – na svoj prvi skok s padalom v tandemu iz delujočega letala namreč nisem bil prav dobro pripravljen, saj je zame vse skupaj organizirala moja sestra Kaja. Ona se je dogovorila za datum, lokacijo, čas skoka, prav tako je ona izbrala ponudnika tandemske storitve in vse ostalo. Jaz sem samo veselo kimal in se vsedel s sestro v avto, ko se je bilo potrebno odpraviti na kraj skoka. Ko sva prispela se mi niti najmanj ni sanjalo kako zadeve potekajo. Nisem vedel ali potrebujem kaj svoje opreme, nisem niti približno vedel kako skok poteka in ravno tako se mi ni sanjalo kdo so ljudje, ki naj bi poskrbeli za najino preživetje. Kljub nevednosti so se zadeve odvile po planu, s sestro sva oba v izkušnji izjemno uživala.

Edina stvar, ki jo obžalujem še zdaj je to, da se nisem odločil za nakup videoposnetka in fotografij skoka, saj nisem vedel da ta opcija sploh obstaja (v tandemu sem prvič skočil dobrih 10 let nazaj). Želel bi si namreč podoživeti občutke prvega skoka, rad bi videl strah na svojem obrazu, saj je prvi skok definitivno tudi najboljši v življenju, ker gre za popolnoma novo izkušnjo.

Da vam ne bo potrebno ponavljati mojih napak vam zato na srce polagam naslednje nasvete:

 

1. Pozanimajte se o podjetju ki organizira skok s padalom za vas

Vzemite si nekaj trenutkov, in se pozanimajte o podjetju zadolženem za izvedbo skoka. Najlažje je dobiti občutek tako, da preberete mnenja obiskovalcev, ki so bili tam že pred vami.

Na ta način boste s prve roke izvedeli kakšen nivo storitve lahko pričakujete. Izvedeli boste ali so inštruktorji strokovni, ali oprema izgleda vredu, lahko boste izvedeli ali je videoposnetek skoka vreden svojega denarja (ne morate si predstavljati kako se kvaliteta snemanja lahko razlikuje med različnimi ponudniki, saj je izredno odvisna od letalnih sposobnosti inštruktorja oziroma kamermana) in še marsikaj drugega, kar vam lahko potencialno polepša izkušnjo.

Zakaj za skok s padalom izbrati Prostipad.si

 

2. Pozanimajte se kako zadeve potekajo na letališču

Vprašajte izvajalca skoka s padalom, da vam razkrije okvirno časovnico poteka doživetja – od tega kdaj naj bi prišli na letališče, koliko časa bo vse skupaj trajalo, do tega koliko časa bodo trajale priprave in opremljanje za skok v tandemu ter vse ostalo, saj vam bo to precej pomagalo, da se boste lažje umirili in sprostili, ker boste že točno vedeli kaj vas čaka v določenem trenutku.

Priprava na skok s padalom leta 2010

slika: Moj drugi tandemski skok s padalom - leta 2010

 

3. Dan prej se dobro naspite

Osebno s tem nisem imel pretiranih težav, saj sem precej flegmatičen tip človeka, vendar od marsikoga ki pride na tandemski skok s padalom slišim, da je bil dan pred skokom tako nervozen, da vso noč ni zatisnil očesa. Menim, da je to nekako normalno – saj skok iz delujočega aviona prvič v življenju ni stvar ki bi jo človek jemal zlahka – vam pa predlagam, da se kljub nervozi poskušate pomiriti in se naspati, saj boste na ta način bolj spočiti, bolj polni energije in bolj zbrani, zaradi česar se boste veliko lažje pripravili in sprostili pred samim skokom.

 

4. Pojejte lahek, uravnotežen obrok

Skok s padalom poskušajte obravnavati kot vsakdanjo športno aktivnost. Ali bi šli teči s čisto polnim ali na drugi strani s čisto praznim želodcem? Jaz osebno nebi, saj se ob praznem želodcu ne počutim najbolje, postanem razdražljiv in bolj nervozen kot sicer. Ob polnem želodcu pa postanem zaspan, vse me tišči v trebuhu in se zaradi tega težko sprostim. Zaradi tega Vam predlagam, da pojeste lahek polnovreden obrok, ki vam bo nudil dovolj energije za optimalno delovanje, hkrati pa vam ne bo obležal v želodcu in na tak način povzročal nelagodja med skokom. Za vsak slučaj vzemite s seboj še kakšen manjši prigrizek, če bi bilo potrebno na skok malce počakati.

 

5. Oblecite ustrezna oblačila

Da bo izkušnja karseda prijetna se morate temu primerno udobno in razmeram ustrezno obleči. S seboj prinesite udobna športna oblačila, za vsak slučaj pa vzemite kakšno plast oblačil več, saj je 4300 metrov nad zemljo nekoliko hladneje kot na tleh. Prav tako se pozanimajte ali lahko dobite kombinezon (pri prosipad.si imamo polico da stranke za tandemski skok skačejo v naših kombinezonih), saj bo le-ta zaščitil vaša oblačila pred 200km/h vetra ki bi jih lahko raztegnil, predvsem pa vaša oblačila zavaruje pred blatnimi in travnatimi madeži, ki se lahko pojavijo ob pristanku tandema - saj je pristanek na rit najvarnejši način pristanka ob tandemskem skoku, kjer sta dve telesi tako tesno skupaj, da varnega pristanka na noge ne bi mogli izvesti.

 

6. Smejte se

To je definitivno najboljši nasvet kar vam ga lahko ponudim. Smejte se čim pogosteje, med pripravo, med letom na višino, v prostem padu in pod padalom, saj boste na tak način veliko bolj sproščeni. Prav tako boste na ta način boljše volje in se še bolj povezali s svojim inštruktorjem, zaradi česar si boste izkušnjo še veliko bolje zapomnili. Smejte se tudi če vas je na smrt strah, kajti vedite – niste sami.

Veselje po skoku

 

7. Govorite o svojih občutkih

Vas je skoka s padalom strah? Niste prepričani, da si boste upali skočiti? Vas je strah, da bi si v zadnjem trenutku premislili? Vsi ti strahovi so nekaj čisto normalnega in z njimi se sooča večina naših potnikov za skok v tandemu. Kaj si o tem mislimo mi? Hvala bogu, to pomeni, da je z vami vse v najlepšem redu 😊

Je pa izredno pomembno, da nam svoj strah/ svoje pomisleke zaupate! Samo tako, vam bomo lahko pomagali, vas pomirili in poskrbeli, da bo vaša izkušnja nepozabna, z ravno prav pozitivnega strahu, tistega negativnega, pa bomo skupaj, s pogovorom, odgnali!

Priprave na tandemski skok leta 2010

SLIKA: Meni je Tomaž vse razložil, jaz pa sem mu zaupal vse pomisleke, ki jih je takoj razblinil.

 

8. Privoščite si video posnetek. Privoščite si fotografije. Ovekovečite izkušnjo skoka s padalom!

Svojega prvega skoka v tandemu se komajda še spominjam, in to neskončno obžalujem. Star sem bil 16 let in nisem prav veliko razmišljal. Kasneje sem ponovno skočil v tandemu in to tudi ovekovečil s posnetkom in fotografijami, vendar ni bilo več enako. Želel bi si videti 16 let staro verzijo sebe, na robu vrat aviona, s prebledelim obrazom in ogromnimi očmi ter srčnim utripom krepko nad 200. Rad bi videl svoje solzne oči v prostem padu ko mi je malček pihalo v očala in rad bi podoživel razgled s tistega skoka, saj se spominjam zgolj malo. Skok s padalom je preveč intenzivna izkušnja, da bi si jo naši možgani lahko v celoti zapomnili in osmislili. To vam lahko pričarata le posnetek ali fotografija. Zato vam polagam na srce – dobro premislite, če se res ne bi posneli? Ko ste enkrat s padalom nazaj na trdnih tleh je namreč že prepozno.

Pristanek po skoku s padalom