KAKŠEN JE OBČUTEK PRI SKOKU S PADALOM?

Skok s padalom v tandemu

Si že kdaj gledal/a posnetek skoka s padalom in se spraševal/a: "Kakšen je občutek ob skoku s padalom?" Te osupljive trenutke, ujete na filmu – nasmejani obrazi, sunek vetra in nadrealna svoboda letenja – se zdijo, da gledalca odpeljejo v čudovit drug svet.

Če si se kdaj spraševal/a o občutkih, ki jih prinaša navdušujoče doživetje skoka s padalom, imaš srečo! Tukaj smo, da razkrijemo te neopisljive občutke, kolikor le lahko – od trenutka, ko spoznaš, da skačeš iz letala (ah!) do dih jemajočega spusta nazaj na Zemljo. Poglejmo!

 

ALI PRI SKOKU S PADALOM OBČUTIŠ PADANJE?

Občutek skoka s padalom je vse prej kot padanje! Smisel skoka s padalom ni v tem, da se zvrneš z letala kot kamen, ampak da letiš skozi nebo. Tukaj je hitra razčlenitev, kakšne občutke lahko pričakujemo v vsakem posameznem segmentu padalstva – zaupaj nam, smo strokovnjaki!

Skok s padalom

 

VZPON NA VIŠINO PRED SKOKOM S PADALOM.

Vzpenjanje na skok s padalom v letalu je polno pričakovanja – nimaš pojma, kaj te čaka! Živčne tresljaje spremljajo fizični občutki: bližina drugih padalcev, tovarištvo in smeh, ki odmeva po kabini, ter glasen sunek vetra, ko se vrata odprejo. In potem ... ugotoviš, da si prvič v letalu, ki ima širom odprta vrata. Kaj se sploh dogaja!?

Skok s padalom

 

IZHOD Z LETALA IN PROST PAD MAD SKOKOM S PADALOM.

Kakršen koli izhod pričakuješ, pozabi zdaj na to. Dolžina prostega pada med skokom s padalom se zdi hkrati trenutna in neskončna. Fizično? Počutiš se, kot da te zrak stiska in oblikuje! Oh! In zelo, zelo glasno je. Toda čustveno? To je lepota prostega pada. Mentalno ti daje nekakšen nadnaravni občutek, ko se zaveš, da to dejansko počneš. Čeprav je padalstvo zelo razpravljana športna dejavnost, se le majhen odstotek odloči za skok, in v tem trenutku boš spoznal/a, da SI eden izmed njih. Ta občutek moči in veselja se odraža v ogromnem nasmehu, kar ustvari popoln trenutek, na katerega se spominjaš za vedno.

Odskok z letala

 

LET POD PADALOM MED SKOKOM S PADALOM.

Ko se padalo odpre, se glasen veter umiri in postane vse tiho. Sedaj lahko govoriš s svojim inštruktorjem in si ogleduješ razgled iz ptičje perspektive. Trenutek vztrajanja med zemljo in nebom ponuja edinstveno priložnost za premišljevanje. Seveda so razgledi skoraj sanjski (še posebej ob sončnem zahodu), toda mentalna jasnost, ki jo prinese ta del padalstva, je razlog, zakaj veliko ljudi še naprej skače. Let pod padalom ti omogoča trenutek zbranosti in resnično sprejemanje tukaj in zdaj, in ta nova perspektiva tI lahko spremeni življenje.

 

PRISTANEK.

Vrnitev v realnost bo hitra. Tvoja zaznava med prostim padom in pod padalom, ko si višje, te lahko malo zmede, ker se v takšni situaciji še nisi znašel/a. Toda, ko si približno 100 metrov nad tlemi in začneš opažati podrobnosti okolice, postanejo stvari malo bolj resnične! Pristanek je super – tvoj video-graf ujame vznemirjenje trenutka, lahko objameš svoje prijatelje in družino (ali nas, svojo novo nebeško družino!), in doživiš velik naval serotonina, ker SI TO NAREDIL/A!

Pristanek po skoku s padalom

*Najpomembnejši del tandemskih skokov s padalom (poleg zabave, seveda) je poslušanje svojega inštruktorja. So strastni profesionalci in si želijo, da se imaš najboljše vselej!